Снимка: © slavishow.com

До вчера ръководството на "Има такъв народ" следваше принципа, че е по-добре да мълчи и да вдъхва страхопочитание. Стената обаче се пропука, а илюзиите за промяна се разсеяха само с няколко думи. 

Един лапсус на репортер от Нова ТВ накара заместника на Слави Трифонов Тошко Йорданов да обвини медията в разпространение на "мазна лъжа", заради която "ако бяхме в Крумова България, щяха да липсват части от тялото на това момче с микрофона". 

По неясни причини най-големите идеолози на народовластието изпитват най-сърдечна носталгия по феодалните времена. Иначе лесно се печелят избори с обещанието "да превърнем България в наистина свободна страна".

Скандал между Тошко Йорданов и Нова ТВ заради репортерски лапсус

Ако бяхме в Крумова България, клеветата щеше да се накаже с убийство, а не с членовредителство. Само че нямаше да е много възпитано, ако току-що избран депутат раздава смъртни присъди в ефир, нали? А и всеки средноинтелигентен човек би трябвало да прави разлика между неволна грешка на езика и умишлената манипулация на фактите. Особено когато говори от позицията си на водещ на публицистично предаване, съвместяващ функцията на партиен апаратчик. 

Зле прикритите заплахи, обидите и наставническият тон спрямо журналистите отдавна са част от "етикета" на публичната власт, и по нищо не личи да се задава подобрение. Същото се отнася и за добре познатите вътрешни инструменти за цензура, финансов натиск и целенасочено прочистване на гилдията от хората, които много питат. 

"Това момче с микрофона" е просто поредното попълнение в богатия речник с комплименти по адрес на журналистите в България.

Борисов ги наричаше "мисирки", Домусчиев - "олигофрени", Бареков - "баджаци", а Волен Сидеров щурмуваше БНТ, когато отразяването на "Атака" по обществената телевизия не съвпадаше с партийната линия. 

Евродепутатът от ГЕРБ Александър Йорданов обиждаше Силвия Великова от БНР на "махленска клюкарка" заради "тъпите й въпроси", Вежди Рашидов размахваше пръст срещу Георги Ангелов от БНТ, защото и неговата заплата била от "държавната ясла" 

Тома Биков твърдеше, че европейските медии пускали платени статии, понеже отразяваха антиправителствените протести в София, а Корнелия Нинова още води дела за клевета срещу публични личности, които критикуват на глас методите й на управление в БСП. 

Само преди няколко месеца ДПС поиска публично извинение от bTV заради един лапсус на Канна Рачева пo време на пряко включване по bTV, заради който медията беше обвинена в "смесване на новини с политическа пропаганда". 

Сега дойде редът на Тошко Йорданов и Крумова България. Само че няма такава държава през 2021 г. 

Няма демократична държава, в която журналистите са възприемани като подвижни мишени в необявена война. Няма и демократична държава, в която политическата отговорност се изчерпва с еднопосочни сводки по Facebook. Борисов се опитваше да симулира такъв тип комуникация през прозореца на джипката. Още от същото - няма нужда.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон