Ако бяхме в Крумова България Снимка: © slavishow.com

До вчера ръководството на "Има такъв народ" следваше принципа, че е по-добре да мълчи и да вдъхва страхопочитание. Стената обаче се пропука, а илюзиите за промяна се разсеяха само с няколко думи.

Един лапсус на репортер от Нова ТВ накара заместника на Слави Трифонов Тошко Йорданов да обвини медията в разпространение на "мазна лъжа", заради която "ако бяхме в Крумова България, щяха да липсват части от тялото на това момче с микрофона".

По неясни причини най-големите идеолози на народовластието изпитват най-сърдечна носталгия по феодалните времена. Иначе лесно се печелят избори с обещанието "да превърнем България в наистина свободна страна".

Скандал между Тошко Йорданов и Нова ТВ заради репортерски лапсус

Ако бяхме в Крумова България, клеветата щеше да се накаже с убийство, а не с членовредителство. Само че нямаше да е много възпитано, ако току-що избран депутат раздава смъртни присъди в ефир, нали? А и всеки средноинтелигентен човек би трябвало да прави разлика между неволна грешка на езика и умишлената манипулация на фактите. Особено когато говори от позицията си на водещ на публицистично предаване, съвместяващ функцията на партиен апаратчик.

Зле прикритите заплахи, обидите и наставническият тон спрямо журналистите отдавна са част от "етикета" на публичната власт, и по нищо не личи да се задава подобрение. Същото се отнася и за добре познатите вътрешни инструменти за цензура, финансов натиск и целенасочено прочистване на гилдията от хората, които много питат.

"Това момче с микрофона" е просто поредното попълнение в богатия речник с комплименти по адрес на журналистите в България.

Борисов ги наричаше "мисирки", Домусчиев - "олигофрени", Бареков - "баджаци", а Волен Сидеров щурмуваше БНТ, когато отразяването на "Атака" по обществената телевизия не съвпадаше с партийната линия.

Евродепутатът от ГЕРБ Александър Йорданов обиждаше Силвия Великова от БНР на "махленска клюкарка" заради "тъпите й въпроси", Вежди Рашидов размахваше пръст срещу Георги Ангелов от БНТ, защото и неговата заплата била от "държавната ясла"

Тома Биков твърдеше, че европейските медии пускали платени статии, понеже отразяваха антиправителствените протести в София, а Корнелия Нинова още води дела за клевета срещу публични личности, които критикуват на глас методите й на управление в БСП.

Само преди няколко месеца ДПС поиска публично извинение от bTV заради един лапсус на Канна Рачева пo време на пряко включване по bTV, заради който медията беше обвинена в "смесване на новини с политическа пропаганда".

Сега дойде редът на Тошко Йорданов и Крумова България. Само че няма такава държава през 2021 г.

Няма демократична държава, в която журналистите са възприемани като подвижни мишени в необявена война. Няма и демократична държава, в която политическата отговорност се изчерпва с еднопосочни сводки по Facebook. Борисов се опитваше да симулира такъв тип комуникация през прозореца на джипката. Още от същото - няма нужда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024