Актьорите в Холивуд също са готови да стачкуват, създавайки още проблеми за филмовите студия Снимка: © Getty Images

Гилдията на холивудските актьори SAG-AFTRA гласува да разреши стачка, ако големите студия и продуцентски компании не изпълнят исканията им за нови договори до 30 юни.

Разрешението за стачка беше одобрено с огромно мнозинство - близо 98% от гласувалите 65 хил. членове. Гилдията, която представлява над 160 хил. актьори, телевизионни журналисти, водещи и каскадьори, започва преговори си с Алианса на филмовите и телевизионните продуценти в сряда.

Те искат по-високо заплащане и гаранции срещу неразрешено използване на образите им чрез изкуствен интелект. Ръководството на SAG-AFTRA посочва, че индустрията се е променила драматично с възхода на стрийминг телевизията и появата на нови технологии като изкуствения интелект.

Евентуална стачка на актьорите би довела до още по-всеобхватно спиране на работата в Холивуд, тъй като вече месец там тече и стачката на сценаристите. Същеременно режисьорската гилдия също разглежда наскоро постигнато споразумение със студиата по въпроси за заплатите. И трите гилдии са солидарни по между си и мнозина в Холивуд се притесняват от реалната възможност и трите да стачкуват едновременно.

Това ще увеличи натиска върху студиата, които се нуждаят от филми и сериали за своите стрийминг услуги и телевизионни програми. Ако и актьорите се присъединят към демонстрациите индустрията на практика ще бъде почти в застой - от производството до популяризирането на завършени проекти.

Снимка от сериала на Netflix "Бриджъртън" Холивудските сценаристи стачкуват. Какво означава това за любимите ви сериали?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024