"Алфа Рисърч": ГЕРБ е първа сила, но ще е трудно да събере мнозинство около себе си Снимка: © Getty Images

"Алфа Рисърч" вижда ГЕРБ като победител на предсрочните избори на 9 юни, но задачата на партията да формира мнозинство около себе си "остава все така трудна".

Агенцията твърди още, че спорът за второто място в 50 Народно събрание не е решен, а броени дни преди вота отчита почти равни проценти подкрепа за ПП-ДБ и "Възраждане" сред твърдо решилите да гласуват. В същия диапазон стои и ДПС, които според данните на "Алфа Рисърч" мобилизират избиратели.

  • Изследването е проведено между 1 и 4 юни със собствени средства на агенцията, сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Интересното е, че данните влизат в известно противоречие с току-що представеното изследване на "Маркет линкс" - в него дистанцията на ГЕРБ пред ПП-ДБ е сходен процент, но ДПС и "Възраждане" са на трето и четвърто място с поне 3-4 п. п. зад дясната коалиция.

  • Според "Алфа" - "Възраждане" успява да откъсне подкрепа от разнородни опоненти: Солидарна България, БСП, ИТН, някои от по-малките националистически формации, но на свой ред е и „атакувана“ от новопоявили се партии в тази ниша.
  • Според "Маркет линкс" обаче "Възраждане" губи около 1,8% подкрепа в сравнение с позициите си в началото на май.

И двете социологически агенции показват, че интригата ще е в предпочитанията на колебаещите се. При "Алфа Рисърч" се засичат 12 процента от решилите да гласуват, които още не са избрали кого да подкрепят.

Според "Алфа" - те се разпределят по равно между клонящи към подкрепа за малка партия и клонящи към гласуване за голяма политическа сила.

В същото изследване се показва още, че ИТН няма да имат проблем да влязат в 50 Народно събрание, а "Синя България" около бившия здравен министър в кабинета "Борисов 2" и бивш член на ДСБ Петър Москов събира 3,3% сред деклариралите, че със сигурност ще гласуват. За сравнение - неговата партия КОД получи 0,31% на парламентарните избори на 2 април 2023 г.

"Солидарна България" на Ваня Григорова и Мая Манолова остава с 2,4%, докато 9,5% от избирателите ще разпилеят гласовете си към още по-малки политически сили, според изследването на "Алфа Рисърч". За първи път в три годишния цикъл от предсрочни избори е налице толкова висок дял подкрепа за т.нар. „малки партии“, се казва в анализа на социолозите.

Той не показва особени разлики и в нагласите за европейските избори - неясно е само дали ИТН ще се задържи над 5,88%, за да получи един мандат в Европейския парламент.

Какво остава под въпрос според "Алфа": подредбата между второ и четвърто място; размерът на наказателния вот, съсредоточен в новите малки антисистемни партии, което е потенциален сигнал към политическия елит; появата на седма партия в парламента и влиянието й върху бъдеща управленска конфигурация.

Готовност да дадат гласа си за Народно Събрание заявяват 42%, докато активността за Евроизбори се отчита на ниво 39,5%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Алфа Рисърч": Заявката за правителство мобилизира твърдото ядро на ГЕРБ

Седем партии влизат в 51-вия парламент, ДПС-Пеевски е близо до ДПС-Доган

08:08 - 24.10.2024