Амалия Аббас: Трябва да сме загрижени за дивата природа така, както за тротоара пред блока Снимка: © Ивайло Дончев

Амалия Аббас е човек с много шапки и дете на природата. Тя е един от създателите на Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации (АСОРИ) и двигател на събитията Ritual Gatherings, които в последните пет години създадоха цяло движение от хора, за които партитата вървят ръка за ръка с кауза.

Амалия носи в себе си енергия, която умее да заземява и структурира в градивно действие. Смесеният ѝ произход - половин сирийка, половин българка - придава екзотика на излъчването ѝ, зад която стои любопитство към света и хората. Амалия носи силен дух и доза дивост, която я е извадила от обувките на корпоративен служител, за да се гмурне в полето на социална промяна.

Заради всички тези си качества и активности, тя е избрана за един от четиримата посланици на картата Mastercard Wildlife Impact Card от Банка ДСК. България е първият европейски пазар, който се включва в тази световна програма на Mastercard и международната организация Conservation International за опазване на биоразнообразието на планетата.


Дебитната Mastercard Wildlife е част от ново поколение екосъобразни банкови продукти. Тя е произведена от 85,5% рециклирани и рециклируеми материали и покрива изискванията на Mastercard за доказано намаляване на въглеродния отпечатък. Освен с материала, от който е направена, картата дава възможност на клиентите, които я избират, да се включат в опазването на 2 000 критично застрашени видове, в това число - африкански горски слон и черно-бял гривест лемур, тъй като за всяка издадена пластика от вида Mastercard Wildlife Impact, Банка ДСК и Mastercard даряват един долар на международната организация Conservation International.

Героите в комуникацията са лемурът и слонът, които ни гледат от дизайна на картите с посланието, че реалният брой животни от тези видове е такъв, че до 4 години ще можем да ги виждаме само на снимка и в зоопарковете.

Срещаме се с Амалия, за да си говорим за всички нейни роли и за мисията, зад която е застанала и я движи напред.

Какво не ти даде корпоративният живот, за да направиш избора да се занимаваш със социална дейност?

На първо място, това, което имам сега, а преди нямах, е повече свобода и гъвкавост. Свободата да тествам идеи, дори да не носят задължително печалба.

Форматът на работа в корпорация и офис също не е за мен - аз работя по 13 часа на ден в страхотна динамика. И не на последно място, не ми даде кауза, за която да живея и да работя.

Но пък ме научи на работна етика и на процеси, които помагат на работата ни като екип и без които не бих била толкова ефективна.

Ти си посланик на Mastercard Wildlife Impact - защо застана зад инициативата?

Това е един изключително интересен и пионерски проект, който подкрепя Conservation International в много важен проблем - опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни.

До 2030 г. този проект ще обхване приоритетни територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.

Също така, Mastercard е партньор на фестивала в Кранево Ritual Gatherings и едно такова партньорство показва как изкуството и културата нямат само развлекателна, но и образователна цел, и по този начин чрез вдъхновение се променят нагласите на хората.

Кои са малките стъпки към осъзнат живот според теб?

Най-важните стъпки са три. Първата е да търся нещо повече от просто съществуване - това, което правя да има смисъл за мен и за другите. Второто е да съм брутално искрена, най-вече със себе си - кои са нещата, които имат смисъл за мен. Третата стъпка е план и действие - винаги трябва да присъстват.

Как според теб обществото да се обедини около каузата за спасяване на планетата, когато сме толкова втренчени в дребнотемието и локалните ни проблеми?

Това човек да може да погледне глобално на нещата и да се заинтересова от толкова голям проблем означава, че в пирамидата на Маслоу трябва да си много нагоре - всичките ти базисни нужди да са задоволени и да се погрижиш за цялото.

Как да се обединим? Като го пречупим през локална призма - през моята улица, блок, вход, град. Това все пак е част от планетата, защото тя е съставена от милиарди малки парчета площ. Трябва да можем да се погледнем като част от едно цяло.

Откриваща вечеря на фестивала, която тази година ще е изцяло zero waste

Кое беше първото в Ritual Gatherings - партито или каузата?

При нас като екип винаги първо са каузата, мисията и идеалната цел. Това е движещата сила, което се доказва и от факта, че 80% от дейността ни не е имала положителен финансов резултат през годините, но за сметка на това има ясно социално влияние.

Една от основните ни каузи е приемственост между различните групи хора. Това тръгва още от екипа ни - аз и брат ми сме наполовина сирийци, има хора с арменски и норвежки произход, както и мексиканец.

В България, за съжаление, нивото на дискриминация и предубеденост към различните етноси все още е високо и има нужда от постоянни усилия в обратната посока. Всъщност една от най-основните ни каузи е да проповядваме приемственост и любопитство към различните.

Веднага след това идва каузата за опазването на природата и с всичките си инициативи отправяме призив да сме по-осъзнати в поведението си като консуматори.

Как фестивалът Ritual Gatherings, подкрепен от Mastercard, застава зад това, което проповядвате?

Не работим с изкуствени материали и такива, които не могат да бъдат рециклирани. Например за първия фестивал - на Бар Ботаник на Нос Червенка, Бургасцвет ни предоставиха растения, които засадихме в околността и все още можете да видите там.

Сцената за музикалните изпълнители и DJ е изцяло изработена от дървен материал и я пазим и надграждаме всяка година. Пластмасата за еднократна употреба е сведена до абсолютен минимум, като тази година например сме осигурили канчета, които хората ще могат да си закупят на фестивала, а всички останали прибори ще са изцяло рециклируеми. Ще имаме и zero waste вечеря.

Винаги почистваме плажовете преди и след фестивала. Тази година ще почистим устието на река Камчия, тъй като там се оказа, че е най-високото замърсяване заради течението. В тази акция участваме както целият екип, така и служителите на компаниите, които ни подкрепят, и доброволци гости на фестивала, които пък получават отстъпка от билета.

Почистване на Шофьорски плаж, организирано от Ritual Gatherings през есента на 2018

Как избирате природните местности за фестивала и малките събития?

Тръгваме от мечтата и голямата картина, която си представяме. Нашите събития изискват изграждане на инфраструктура, което трябва да се случи в дивата природа. Това е изключително труден процес, защото трябва да останем верни на принципите си да запазим естествения хабитат. Имаме много работа с местната администрация - община, Министерство на туризма, районното полицейско управление, пожарна, местно РИОСВ и т.н.

Затова вече реализираме събитията си на готов терен. След две години упорито търсене открихме място, където да провеждаме фестивала всяка година, и това е устието на река Камчия.

Общността, която създадохте около Ritual Gatherings е огромен ресурс - как работите с него?

Аз осъзнавам този ресурс всеки ден, защото общувам с много от хората в общността. Обичаме и се грижим за тази общност, както се грижим помежду си за всеки един човек в екипа.

Всеки, който е прекарал няколко часа или дни с нас, е усетил искрената добронамереност в нас и постоянната взаимна грижа. Висша ценност е заедността.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023