Снимка: © Булевард България

Бившият министър на образованието Красимир Вълчев е предложил на проф. Анастас Герджиков да се срещне с Бойко Борисов и да получи подкрепата на ГЕРБ за президентската надпревара, но ректорът на СУ е искал да говори с „всички партии“ и затова било взето решение за сформиране на инициативен комитет.

Това заяви пред журналисти самият Герджиков, след като 67-членният инициативен комитет издигна кандидатурата му за президент на изборите на 14 ноември. Тя е подкрепена от ГЕРБ, но ректорът на Софийския университет заяви, че не е „партиен кандидат“ и „няма общо с ГЕРБ и ДПС“.

Кой кой е в инициативния комитет на Анастас Герджиков

„Аз не съм партиен кандидат, това е очевидно. Искам да работя с всички български партии. Много по-важно е за мен да гласуват всички български граждани от целия спектър, искам да им докажа, че мога да ги обединя. Няма да откажа на никоя партия, това би било лош знак за българското общество. Няма да откажа на ДПС, на БСП, на всички партии – иначе ще отрежа възможността за разбирателство между самите тях“, каза Герджиков.

„Когато партиите се карат по приоритетите си, обществото гледа с недоумение. Ще потърся всички – най-напред десните, после дясно-центристките и накрая останалите. В инициативния комитет има хора, които са критикували ГЕРБ, но като видяха нашата президентска двойка, ни се обадиха, за да влязат в комитета“, каза Герджиков.

Той се кандидатира заедно с полк. Невяна Митева, председател на Сдружението на жените военнослужещи.

Коя е Невяна Митева - жената в униформа, която ще се кандидатира за вицепрезидент на Анастас Герджиков

„Въпросът е как реших да се кандидатирам – обсъдих това с няколко мои колеги от академичните среди. Красимир Вълчев (бившият образователен министър от ГЕРБ, който е в инициативния комитет) се обърна към мен с предложение да се срещна с Бойко Борисов и да получа подкрепата им. Казах, че това е лоша идея, защото искам да говоря с всички партии, затова решихме да се явя с инициативен комитет“, обясни Герджиков.

Той обяви, че дълго време се е колебаел дали да се включи в президентската надпревара, дори след като от ГЕРБ заявили готовност да подкрепят независим кандидат. „Причината беше, че в тази разпокъсана ситуация, в която всички мразят всички, мислех, че шансът да бъде избран един президент, който иска да върне нормалността, не е голям. Не исках да излизам от поста на ректор, което да засегне университета“.

Герджиков ще излезе в неплатен отпуск до изборите, както ще направи и Лозан Панов – все още действащият председател на Върховния касационен съд.

„Виждам шансовете за обединение като много големи, защото подкрепата към мен беше неочаквано добра. Имаше и компромати, но не е вярно, че Борисов е „доктор хонорис кауза“ на СУ, не е вярно и че съм подписвал договор с майка си“, каза Герджиков.

Татяна Дончева се извини на Анастас Герджиков, след като цитира фалшив FB-пост (обновена)

„Нямам нищо против личността на Румен Радев, познаваме се. Но виждаме резултата от неговия мандат. Един президент в края на мандата си трябва да каже дали е изпълнил Конституцията – да е обединил обществото“, добави той.

Попитан за „кюлчетата и пачките“ на Бойко Борисов, Герджиков заяви: „Нямам нищо общо с премиера. Имам предвид – с председателя на ГЕРБ. Познаваме се бегло, нямам общо с ГЕРБ, нямам общо с ДПС. Разговорът ми с Борисов протече добре, очаквах неприятни изненади, защото имах резерви към управлението на първия му кабинет. Каза ми, че ако се разберем за подкрепа на ГЕРБ към кандидатурата ми, те нямат никакви изисквания“.

Действащи политици от ГЕРБ като Йорданка Фандъкова и Димитър Николов са в инициативния комитет, издигнал ректора на СУ за президент. Същото важи за Красимир Вълчев, а председател е доскорошният депутат от партията Радомир Чолаков.

„В инициативния комитет има кметове от ГЕРБ, има един бивш министър – но не виждам нищо лошо да има членове от други партии. Няма хора от ГЕРБ, които не познавам лично и които не бих поканил сам. А повечето ме потърсиха. Познавам Чолаков като юрист, трябваше ми юрист начело на комитета, за да се справя с цялата документация“, заяви Герджиков.


Христо Иванов за Герджиков: Да кажеш, че ще обединяваш, без да наречеш корупцията с име, граничи с фалшаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина