Снимка: © Булевард България

„Демократична България“ ще вземе „формално решение“ за подкрепа на кандидатурата на Лозан Панов за президент. Това обяви пред БНР съпредседателят на коалицията ден след като председателят на Върховния касационен съд потвърди, че ще се яви на изборите на 14 ноември.

"Предстои колективните органи на трите партии в коалицията да вземат формално решение за подкрепа на кандидатурата на Лозан Панов за президент. Съвсем естествено е такава подкрепа да бъде дадена, не бих очаквал нещо различно. В петък (1 октомври) е имало разговор между колегите от ДБ и Лозан Панов, бях в чужбина и нямах възможност да участвам“, каза Христо Иванов.

Панов е издигнат от „Правосъдие за всеки“, а кандидатът му за вицепрезидент е журналистката Мария Касимова. Според Иванов е важно да бъде съхранен „гражданският характер“ на номинацията, а не да се обявява като кандидатура на ДБ.

Иванов критикува остро ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, който също се включва в битката за „Дондуков“ 2. Днес 67-членен инициативен комитет го издига официално, а от ГЕРБ обявиха подкрепата си към него.

Кой кой е в инициативния комитет на Анастас Герджиков

„Проф. Герджиков е учен с респектиращи постижения – чисто академични. Но заявката, че той ще обединява и може да обедини, кънти на кухо. Идеята, че той лично може да обедини нацията - в нея има страшен фалш. Защото нацията е разделена заради корупцията. Без да наречеш проблема, без да кажеш, че има зло и това е ненаказаната корупция и злоупотребата с власт, а да кажеш, че ще обединиш всички, граничи с фалша. Надявам се, че в рамките на своята кампания той ще намери начин да погледне в очите тази реалност и да отговори на въпроса как си представя, че ще обедини граждани, които толкова години изразяваха непоносимост към това състояние на дълбока корупционна развала на българската държавност“, каза Иванов.

Герджиков обяви преди два дни, че няма да откаже подкрепа от нито една партия и основната му цел е да „обедини българите“.

„Разделението не е механичен социален процес. Академичните постижения са нещо впечатляващо, но ако няма история на гражданска позиция, изживяване на шок от това положение на българската държава, и сега казваш „мога да обединя“ – това повдига съмнения в твоята автентичност“, заяви съпредседателят на ДБ.

Попитан дали ректорът на СУ е „кандидат на ГЕРБ“, а не „кандидат, издигнат от ГЕРБ“, Иванов отговори: „Само казвам, че обединението, за което той говори, главно засяга ГЕРБ и ДПС, защото те дават знак, че ще го подкрепят. Той може да се окаже много удобен параван чрез своята биография и позиция. ГЕРБ и ДПС чрез него могат да кажат: „Хайде да забравим какво сме направили“ и да се обединят зад една атрактивна и привлекателна фигура“.

„Това индулгенция ли е? Ако целта на една кандидатура е да даде индулгенция, колко всъщност е автентично това? Въпросът е дали проф. Герджиков е съгласен да послужи по този начин, това е основната драма на неговата кандидатура“, смята Христо Иванов.

Ден по-рано Лозан Панов обяви проф. Герджиков като „път на ДПС към президентството“.


Кирил Петков: Много бих се радвал да видя Лозан Панов като главен прокурорАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие

България е изгубила над 844 000 души за 10 г.; Видин е останал без 25% от хората си

Преброяване 2021: Висока смъртност, ниска раждаемост и емиграция на активните хора в чужбина

Мъж от Плевенско получи присъда за купуване на гласове

Осъденият е местен партиен лидер на ДПС