Снимка: © Булевард България

„Демократична България“ ще вземе „формално решение“ за подкрепа на кандидатурата на Лозан Панов за президент. Това обяви пред БНР съпредседателят на коалицията ден след като председателят на Върховния касационен съд потвърди, че ще се яви на изборите на 14 ноември.

"Предстои колективните органи на трите партии в коалицията да вземат формално решение за подкрепа на кандидатурата на Лозан Панов за президент. Съвсем естествено е такава подкрепа да бъде дадена, не бих очаквал нещо различно. В петък (1 октомври) е имало разговор между колегите от ДБ и Лозан Панов, бях в чужбина и нямах възможност да участвам“, каза Христо Иванов.

Панов е издигнат от „Правосъдие за всеки“, а кандидатът му за вицепрезидент е журналистката Мария Касимова. Според Иванов е важно да бъде съхранен „гражданският характер“ на номинацията, а не да се обявява като кандидатура на ДБ.

Иванов критикува остро ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, който също се включва в битката за „Дондуков“ 2. Днес 67-членен инициативен комитет го издига официално, а от ГЕРБ обявиха подкрепата си към него.

Кой кой е в инициативния комитет на Анастас Герджиков

„Проф. Герджиков е учен с респектиращи постижения – чисто академични. Но заявката, че той ще обединява и може да обедини, кънти на кухо. Идеята, че той лично може да обедини нацията - в нея има страшен фалш. Защото нацията е разделена заради корупцията. Без да наречеш проблема, без да кажеш, че има зло и това е ненаказаната корупция и злоупотребата с власт, а да кажеш, че ще обединиш всички, граничи с фалша. Надявам се, че в рамките на своята кампания той ще намери начин да погледне в очите тази реалност и да отговори на въпроса как си представя, че ще обедини граждани, които толкова години изразяваха непоносимост към това състояние на дълбока корупционна развала на българската държавност“, каза Иванов.

Герджиков обяви преди два дни, че няма да откаже подкрепа от нито една партия и основната му цел е да „обедини българите“.

„Разделението не е механичен социален процес. Академичните постижения са нещо впечатляващо, но ако няма история на гражданска позиция, изживяване на шок от това положение на българската държава, и сега казваш „мога да обединя“ – това повдига съмнения в твоята автентичност“, заяви съпредседателят на ДБ.

Попитан дали ректорът на СУ е „кандидат на ГЕРБ“, а не „кандидат, издигнат от ГЕРБ“, Иванов отговори: „Само казвам, че обединението, за което той говори, главно засяга ГЕРБ и ДПС, защото те дават знак, че ще го подкрепят. Той може да се окаже много удобен параван чрез своята биография и позиция. ГЕРБ и ДПС чрез него могат да кажат: „Хайде да забравим какво сме направили“ и да се обединят зад една атрактивна и привлекателна фигура“.

„Това индулгенция ли е? Ако целта на една кандидатура е да даде индулгенция, колко всъщност е автентично това? Въпросът е дали проф. Герджиков е съгласен да послужи по този начин, това е основната драма на неговата кандидатура“, смята Христо Иванов.

Ден по-рано Лозан Панов обяви проф. Герджиков като „път на ДПС към президентството“.


Кирил Петков: Много бих се радвал да видя Лозан Панов като главен прокурор


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях.