Снимка: © Булевард България

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков от днес официално е в платен отпуск заради президентската кампания, а не в неплатен, както обяви на 3 октомври.

От СУ „Св. Климент Охридски“ са съобщили пред в. „Сега“ и пред "Дневник", че Герджиков е подал заявление за отпуск от 4 октомври до 21 ноември (седмица след първия тур на изборите). Става дума за платен отпуск, защото ректорът имал голям брой неизползвани дни от него.

В подобни случаи политиката на университета е да се ползва платен отпуск при всяка възможност, за да се намали размерът на бъдещото обезщетение за невзет отпуск, казват от СУ.

През периода на президентската надпревара Анастас Герджиков ще бъде заместван от тримата зам.-ректори, които и до този момент имат пълномощно да го представляват – доц. Георги Вълчев, проф. Елиза Стефанова и проф. Васил Маринов.

Според Изборния кодекс – кандидатите за президент задължително трябва да ползват по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите.

В неделя 67-членен инициативен комитет издигна кандидатурата на проф. Герджиков. В комитета влизат действащи политици от ГЕРБ като Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Красимир Вълчев, както и юристът Радомир Чолаков, който е председател на ИК.

Кой кой е в инициативния комитет на Анастас Герджиков

Ректорът на СУ е подкрепен от ГЕРБ, но казва, че иска да обедини всички партии и български граждани: „Не съм партиен кандидат. Нямам общо с ГЕРБ и ДПС“, заяви той.

В понеделник президентската двойка Анастас Герджиков/Невяна Митева беше регистрирана официално в ЦИК от Радомир Чолаков, Николай Овчаров и Владимир Атанасов.

„Разноските за кампанията се поемат от комитета", каза председателят му Чолаков. Той заяви, че кампанията за парламентарните избори не трябва да се смесва с тази за президентските, а Румен Радев имал зад себе си „правителство, което може би не е силно и работещо".


Николай Денков за Герджиков: Висшето образование ще има проблеми с тази кандидатура на ГЕРБ и ДПС

Христо Иванов за Герджиков: Да кажеш, че ще обединяваш, без да наречеш корупцията с име, граничи с фалшаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия