Николай Денков за Герджиков: Висшето образование ще има проблеми с тази кандидатура на ГЕРБ и ДПС Снимка: © БНТ

Служебният министър на образованието Николай Денков изрази притеснения относно кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президентските избори.

„Кандидатурата му до голяма степен ме изненада и даже ме притеснява. Той лично има пълно право да се кандидатира за всичко, за което иска. Но не очаквах, че човек от нашите среди ще бъде кандидат на ГЕРБ“, каза Денков в интервю за БНТ.

Ден по-рано 67-членен инициативен комитет издигна проф. Герджиков за президент на изборите на 14 ноември. Кандидатурата му е подкрепена от ГЕРБ, но ректорът на Софийския университет заяви, че не е „партиен кандидат“ и „няма общо с ГЕРБ и ДПС“.

Герджиков: Очаквах неприятни изненади от Борисов. Няма да откажа нито на ДПС, нито на другите партии

„Притесняват ме две основни неща. Едното е, че се вижда, че системата на висшето образование се оказва силно ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второто е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование. Нека да припомня, че висшето образование трябва да е деполитизирано точно така, както трябва да е и средното образование. Като че ли през последните години то успяваше да се опази от такава политизация, но с този акт ще имаме проблеми“, смята Николай Денков.

Герджиков ще излезе в неплатен отпуск до изборите. Попитан дали ректорът трябва да подаде оставка, Денков отвърна: „Не, законът не изисква такова действие, но със сигурност влизайки като ректор, ще има преплитане между борбата за печалба, загуба на авторитет – както лично за него, така и за университета“.

Кандидат за вицепрезидент на Анастас Герджиков е полк. Невяна Митева, председател на Сдружението на жените военнослужещи.

Действащи политици от ГЕРБ като Йорданка Фандъкова и Димитър Николов са в инициативния комитет, издигнал ректора на СУ за президент. Същото важи за Красимир Вълчев, а председател е доскорошният депутат от партията Радомир Чолаков.


Кой кой е в инициативния комитет на Анастас Герджиков

Христо Иванов за Герджиков: Да кажеш, че ще обединяваш, без да наречеш корупцията с име, граничи с фалшаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024