Ангел Кунчев: Люшкаме се в крайности - от много строги ограничения до пълно отричане на вируса Снимка: © bTV

Ако се спазват предписаните мерки, училището ще е едно от най-безопасните места в обществото, коментира държавният здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНР.

„Ние не можем да превърнем училището в остров на благоденствието, където не се среща коронавирусът, но можем да намалим риска до приемлива степен, така че да стане едно от най-безопасните места.“

Идеята е, обясни той, всеки клас да е „пашкул“, който да не влиза в контакти с други – междучасията да са по различно време, храненията да не съвпадат, всеки да има отделно място в двора и т.н.

Няма нужда сме идеални родители. Желателно е да сме осмислени родители

При нас (в България – бел. на автора) е особено подчертано едно люшкане от крайност в крайност – от това да ограничим до такава степен контактите, че едва ли не никой да не се среща с никого, което няма как да стане, до това да отричаме въобще риска от заразяване, да отричаме съществуването на вируса.“

Д-р Кунчев съобщи, че тази седмица броят на случаите на Covid-19 в света ще достигне 28 милиона, а броят на смъртните случаи ще надмине 905 хиляди.

"Няма как при тия цифри да твърдиш, че няма никакъв проблем, че това си е един вирус, който е като грипа. За съжаление, не е като грипа", каза д-р Кунчев и обясни, че смъртността при Covid-19 е между 6 и 7 пъти по висока, отколкото при грипа. Според него отношението ни трябва да бъде достатъчно сериозно, без да преминава в страх и психози.

Що се отнася до данните за заболеваемостта и как да ги интерпретираме, здравният инспектор препоръча да не се гледат данните от дневната заболеваемост. Според него може да се правят подобни изводи от данни за мининум 14 дневна заболеваемост, защото тогава се елиминира влиянието на някои случайни фактори.

Освен това, процентът на положителност се влияе от това колко хора искат да заминат в чужбина и си правят изследвания. Според д-р Кунчев е много по-показателен процентът на хората, които се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести, защото става дума за "насочен контингент" (контактни лица, хора с клиника и съмнения) - там процентът на заразени стига от 15% до 23%.

Според него след едно високо ниво в рамките на 4-5 седмици през август България е преминала в друга фаза на сравнително намалена заболеваемост и в момента е под средното ниво за ЕС. 24,8 на 100 хиляди е заболяемостта в страната през последните 14 дни.

Въпреки това, по данните които имаме за вируса досега от практиката, процесът е много динамичен и както в момента сме в добра, оптимистична фаза, в рамките на 2-3 седмици сме в състояние да достигнем пак „висоти“ ако масово не се спазват мерките, предупреди д-р Кунчев.

Новата учебна година: С маски в коридорите, топла вода и сапун във всяко училище


"Майки срещу маските" или кой стои зад маските


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023