Снимка: © bTV

Ако се спазват предписаните мерки, училището ще е едно от най-безопасните места в обществото, коментира държавният здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНР.

„Ние не можем да превърнем училището в остров на благоденствието, където не се среща коронавирусът, но можем да намалим риска до приемлива степен, така че да стане едно от най-безопасните места.“

Идеята е, обясни той, всеки клас да е „пашкул“, който да не влиза в контакти с други – междучасията да са по различно време, храненията да не съвпадат, всеки да има отделно място в двора и т.н.

Няма нужда сме идеални родители. Желателно е да сме осмислени родители

При нас (в България – бел. на автора) е особено подчертано едно люшкане от крайност в крайност – от това да ограничим до такава степен контактите, че едва ли не никой да не се среща с никого, което няма как да стане, до това да отричаме въобще риска от заразяване, да отричаме съществуването на вируса.“

Д-р Кунчев съобщи, че тази седмица броят на случаите на Covid-19 в света ще достигне 28 милиона, а броят на смъртните случаи ще надмине 905 хиляди.

"Няма как при тия цифри да твърдиш, че няма никакъв проблем, че това си е един вирус, който е като грипа. За съжаление, не е като грипа", каза д-р Кунчев и обясни, че смъртността при Covid-19 е между 6 и 7 пъти по висока, отколкото при грипа. Според него отношението ни трябва да бъде достатъчно сериозно, без да преминава в страх и психози.

Що се отнася до данните за заболеваемостта и как да ги интерпретираме, здравният инспектор препоръча да не се гледат данните от дневната заболеваемост. Според него може да се правят подобни изводи от данни за мининум 14 дневна заболеваемост, защото тогава се елиминира влиянието на някои случайни фактори.

Освен това, процентът на положителност се влияе от това колко хора искат да заминат в чужбина и си правят изследвания. Според д-р Кунчев е много по-показателен процентът на хората, които се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести, защото става дума за "насочен контингент" (контактни лица, хора с клиника и съмнения) - там процентът на заразени стига от 15% до 23%.

Според него след едно високо ниво в рамките на 4-5 седмици през август България е преминала в друга фаза на сравнително намалена заболеваемост и в момента е под средното ниво за ЕС. 24,8 на 100 хиляди е заболяемостта в страната през последните 14 дни.

Въпреки това, по данните които имаме за вируса досега от практиката, процесът е много динамичен и както в момента сме в добра, оптимистична фаза, в рамките на 2-3 седмици сме в състояние да достигнем пак „висоти“ ако масово не се спазват мерките, предупреди д-р Кунчев.

Новата учебна година: С маски в коридорите, топла вода и сапун във всяко училище


"Майки срещу маските" или кой стои зад маските


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката