Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ Снимка: © Screenshot

„Продължаваме промяната – Демократична България“ внесоха проект за създаване на анкетна комисия в Народното събрание, която да изясни фактите и обстоятелствата около „Турски поток“ в България и изчезналата пътна карта на проекта, която впоследствие беше открита в имейл на сътрудник на руски депутат.

От ПП-ДБ обясниха, че още на 6 март са отправили питане до министъра на енергетиката дали пътната карта от изтеклите мейли е автентична. Това е и една от причините да поискат създаването на временна комисия за „Турски поток“.

Отговорът на министерството на енергетиката е, че то самото не е убедено каква е пътната карта и къде е тя. Това сме го направили непосредствено, след като излязоха тези мейли,“ обясни Ивайло Мирчев от „ПП-ДБ“.

Депутатът Венко Сабрутев обясни, че темата „Турски поток“ е била част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, но „те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното събрание“.

Според депутатите обществото има право да знае защо България е обслужила геополитическия интерес на Путин, като е осигурила на Русия възможност да започне войната в Украйна.

Мартин Димитров от „ПП-ДБ“ обясни, че са поискали Министерството на енергетиката да потърси от руската страна копие от картата.

„Нито българската страна осигури такова копие, нито руската, което означава, че нещо крият. А в енергетиката ангажиментите са за милиарди левове. И ние искаме да видим какви ангажименти са поемани от името на България“, заяви Димитров.

По думите му “ГЕРБ са като ветропоказател - единия ден подкрепят Путин и Москва да заобиколят Украйна, помагат в подготовката за войната, в същия момент казват колко е важна диверсификацията“.

В отговор бившият енергиен министър Теменужка Петкова по времето, когато е подписана пътната карта, отговори на ПП-ДБ, като настоя, че тръбата трябва се нарича "Балканкси поток".

"Жалки брътвежи на едни безсилни хора. Винаги когато няма какво да кажат, започват да говорят за "Балкански поток". Лъжа е, че темата е присъствала по време на преговорите, тя беше поставена в последния ден, когато стана ясно, че всичко се проваля и това беше един вид заплаха," каза Петкова, която беше част от преговорния екип на ГЕРБ за ротацията на кабинета.

Тя отново заяви, че ГЕРБ няма притеснения по темата.

Преди седмица стана ясно, че висш държавен служител е готов да свидетелства за нарушенията при изграждането на "Турски поток" на българска територия и за оказван натиск, ако бъде създадена анкетна комисия в Народното събрание, която да провери и разследва историята на строежа на транзитния газопровод.

Това съобщи Любо Венков от БОЕЦ по време на съвместна пресконференция с BgElves и разследващи журналисти, които разкриха как България е нарушавала собственото си законодателство, за да обслужи интересите на Русия и Владимир Путин.

Трасето, в което България инвестира близо 3 млрд. лева, беше построено в изключително кратък срок по време на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ с обещания за превръщането на страната в газов хъб на Балканите, които така и не се изпълниха.

„Турски поток“ в България на практика позволява на Русия да заобиколи Украйна при транзита на природен газ до Унгария, Сърбия и др. страни, без България на практика да има каквито и да било ползи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024