Държавен служител е готов да свидетелства за натиск за "Турски поток", казват от БОЕЦ Снимка: © Getty Images

Висш държавен служител е готов да свидетелства за нарушенията при изграждането на "Турски поток" на българска територия и за оказван натиск, ако бъде създадена анкетна комисия в Народното събрание, която да провери и разследва историята на строежа на транзитния газопровод

Това съобщи Любо Венков от БОЕЦ по време на съвместна пресконференция с BgElves и разследващи журналисти, които разкриха как България е нарушавала собственото си законодателство, за да обслужи интересите на Русия и Владимир Путин.

Трасето, в което България инвестира 3 млрд. лева, беше построено в изключително кратък срок по време на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ с обещания за превръщането на страната в газов хъб на Балканите, които така и не се изпълниха.

„Турски поток“ в България на практика позволява на Русия да заобиколи Украйна при транзита на природен газ до Унгария, Сърбия и др. страни, без България на практика да има каквито и да било ползи.

Според Атанас Чобанов от BIRD, първите хора в държавата тогава са били наясно с това.

„През 2017 г. ДАНС е уведомила първите в държавата какво представлява „Турски поток“ и че целта на Путин е да заобиколи Украйна до 2020 година, и че България няма да получи и капка газ. Така че Румен Радев, Бойко Борисов и Цвета Караянева, която е председател на НС тогава, са били наясно с всичко това. И ако някога бъдат изправени пред правосъдието, не биха могли да твърдят, че е бил поет риск в името на България“, каза разследващият журналист, като посочи, че справката на ДАНС е била валидирана на секретно заседание в парламентарна комисия.

Чобанов разказа още, че след като изтича кореспондецията от пощата на близкия до Путин руски политик Александър Бабаков, подизпълнителите на "Турски поток" в България са изхвърлили цялата документация на проекта на боклука.

Ние сме прибрали 50 папки, които съдържат хиляди страници документи,“ заяви Чобанов и разказа за скандални ръкописни резолюции. Една от тях гласи: „по трасето има археология - унищожете я, ще ни забави“. Според журналиста това е престъпление според Наказателния кодекс.

Той обясни, че Bird, съвместно с БОЕЦ и "Биволь" работят по въпросните документи.

„В папките, които открихме има имената на всички работници, които нелегално са били вкарвани в България с обяснения, че „няма време да се иска разрешителни за работа“ – всичките им фактури и договори и ако има разследване, могат да бъдат изправени пред правосъдието десетки български и чуждестранни граждани,“ обобщи Чобанов.

Според БОЕЦ наемници от частната руска военна групировка „Вагнер“ (на покойния вече Евгений Пригожин, наричан "готвача на Путин" - б.р.) са охранявали строежа на тръбата.

Любо Венков от организацията посочи, че ако в парламента бъде сформирана анкетна комисия за проекта „Турски поток“, висш държавен служител е готов да разкаже за нарушенията и за оказван натиск.

Имаме уверението на висш държавен служител, който, ако бъде направена анкетна комисия в Народното събрание, ще свидетелства за извършените нарушения за оказан натиск. Имаме няколко хиляди документа от архивите на „Аркад“ (саудитския подизпълнител на проекта) и ще ги публикуваме“, каза още Венков.

Темата за "Турски поток" излезе отново на дневен ред, след като в началото на март изтекоха нови документи от пощата на Евгений Зобнин, който е помощник на руския политик и съветник на Путин Александър Бабаков. Той е уличаван в няколко корупционни скандала и е сред санкционираните от ЕС руснаци.

Данните от кореспонденцията бяха извлечени първо от мрежата InformNapalm - доброволческа група, която започва работа в отговор на руската инвазия, и са разкодирани и публикувани от българска онлайн общност от експерти BgElves.

Организацията публикува пълна хронология на скандала около руския контрол върху изграждането на газопровода "Турски поток" през България. От пощата на Зобнин излезе и обявената в България за "изчезнала" "Пътна карта", подписана през 2017 г. от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и директора на "Газпром" Алексей Милер, която на практика слага началото на руския проект за газопровод.

Историята на "Турски поток" през България може да се прочете на четири езика - български, руски, английски и украински.

Сайтът TurkStream Exposed показвa стъпка по стъпка как Кремъл заобикаля привидно "прозрачните" обществени поръчки в България чрез скрити преговори на правителствено ниво, които предопределят изхода от всички процедури.

Въпреки че формалният договор за строителство е подписан със саудитската компания "Аркад" - целият контрол върху процеса е поет от руското дружество "Поларсон", което разполага с финансиране от държавната "Газпром".

Причината за тези странни маневри е упоритата амбиция на Владимир Путин да завърши газопровода колкото може по-бързо - за да може да доставя природен газ към Унгария и Сърбия по южен коридор, заобикалящ Украйна.

Това се случи в последните дни на 2020 г. Година и два месеца по-късно Русия започна пълномащабната си военна инвазия в Украйна.

Как Русия уговаря БСП да подкрепи ГЕРБ за "Турски поток"

Скандалът "Турски поток" - обяснен. BG Elves показаха хронологията на руския диктат за газопровода


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024