Антикорупционната комисия разследва организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари в агенция "Митници" Снимка: © Getty Images

Досъдебно производство за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи е образувано от Комисията за противодействие на корупцията във връзка с вчерашната съвместна акция с Държавна агенция „Национална сигурност (ДАНС)," съобщават от Софийската градска прокуратура за БТА.

Оттам допълват, че в прокуратурата са внесени с искане за одобрение от съда 17 протокола от претърсване и изземване от жилища, леки автомобил и помещения на длъжностни лица. Очаква се да бъдат внесени още протоколи.

Предстои наблюдаващите прокурори да се запознаят със случая.

Според неофициална информация на БНР от прокуратурата, при претърсванията на адреси в София и Хасково са били иззети документи, компютри, големи супи пари и бяло вещество, за което се предполага, че е кокаин.

При претърсвания в Пазарджишко пък са били открити 1500 мастербокса цигари.

Очаква се по-късно днес от прокуратурата да кажат на кои от седемте задържани ще бъдат повдигнати обвинения и ще се иска ли постоянен арест за някои от тях.

При акция на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) бяха обискирани адреси в София и страната. Според информация на БНР в последните 24 часа по случая са задържани 7 души, сред които директорът на агенция „Митници“ Петя Банкова и нейният заместник.

Според адвоката на Петя Банкова обаче тя не е официално задържана, а получава призовки на всеки 2-3 часа. Така е прекарала нощта в сградата на Комисията за противодействие на корупцията (КПК).

Преди да бъде назначена за директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова е била служител на ДАНС, както и нейният заместник, който също се проверява.

От думите ѝ стана ясно, че тя е напуснала ДАНС, след като председателят ѝ Пламен Тончев по „типичния начин, когато искат да се отърват от някого", я командирова в друг град.

При акцията вчера са били претърсени домът и офисът на Банкова.

По-рано през деня нейният адвокат съобщи, че не са били открити пари, каквито са търсени. Иззети от дома на Банкова били бележки по чужди езици и договор за кредит на съпруга ѝ, а от офиса на Банкова са иззети бележки, където тя си описвала планове за разбиване на действащи контрабандни и корупционни канали, стана ясно още от думите на адвокат Аделина Натина.

Според адвокатката Банкова е имала данни, не доказателства, че с парите от кокаина, който наскоро беше иззет в много големи количества в Бургас, щели да се използват за купуване на избори.

Става въпрос за безпрецедентно количество кокаин, което беше задържано в края на март Бургас.

Наркотичното вещество е било скрито в контейнер с банани от Еквадор. Става дума за 169 кг. кокаин на стойност близо 7 млн. долара на едро.

Банкова обаче била в началото на работата си по този случай и все още не знаела кой е искал да използва парите от трафик на наркотици за купуване на изборите.

В парламента беше създадена и временна комисия за раследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на финансовия министър Асен Василев в тях. Решението за създаването ѝ беше взето след полунощ в сряда срещу четвъртък по идея на "Има такъв народ" и с подкрепа от досегашните партньори във властта на ПП-ДБ - ГЕРБ. "За" гласуваха и от ДПС, както и от официалната опозиция.

Това се случи часове след акция на ДАНС и антикорупционната комисия срещу директорката на митниците Петя Банкова, която заема поста от по-малко от два месеца.

Поне месец преди това политическите атаки срещу финансовия министър, в това число и заради кадрови рокади в митниците, които са под шапката на Министерството на финансите, не спираха.

В последния месец служителите на агенцията заловиха рекордно количество кокаин в Бургас, имаше и други акции по линия на контрабандата.

Има слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици, каза акад. Денков

В бележките на Петя Банкова има данни, че пари от кокаина в Бургас са били за купуване на избори, казва адвокатката ѝ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024