Всички срещу Асен Василев или как комисия ще търси "корупция в митниците" и има ли роля министърът Снимка: © Булевард България

"Временна комисия за раследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях - така се нарича най-новата комисия на парламента, приета след полунощ в сряда срещу четвъртък по идея на "Има такъв народ" и с подкрепа от досегашните партньори във властта на ПП-ДБ - ГЕРБ. "За" гласуваха и от ДПС, както и от официалната опозиция.

Решението идва часове след акция на ДАНС и антикорупционната комисия срещу директорката на митниците Петя Банкова, която заема поста от по-малко от два месеца. Поне месец преди това политическите атаки срещу финансовия министър, в това число и заради кадрови рокади в митниците, които са под шапката на Министерството на финансите, не спираха. В последния месец служителите на агенцията заловиха рекордно количество кокаин в Бургас, имаше и други акции по линия на контрабандата.

"Днес целият ден се занимаваме с популизъм, с пошли изказвания. Имаме един цял месец, който трябва да прекараме заедно. Единият начин е това, което направихме днес - унищожаване на времето и ресурсите на Народното събрание. Днес има арест на служители на митницата и ние се опитваме да правим комисия в деня на ареста. Това ако не е идиотия? Понеже никой не е над закона и няма комисия, която да не подкрепим. Но нека сменим това обидно заглавие към Асен Василев", реагира по време на среднощните дебати съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ.

Тошко Йорданов от ИТН му опонира, че "така се прави, на момента", защото Банкова е назначена от Василев.

От ГЕРБ защитиха подкрепата си за комисията с друг мотив - станало ясно, че финансите се управляват зле, а ДДС, приходите от който са ниски - по думите ва Красимир Вълчев от ГЕРБ - се събирало от митниците. По думите му трябвало да се види дали резултатите, за които говори, са заради корупция или заради лошо управление.

В четвъртък сутринта депутатът от ГЕРБ Тома Биков даде по-различно обяснение защо партията му ще подкрепи всяка временна комисия, която някой реши да създаде в малкото оставащо време за работа на Народното събрание преди предсрочните парламентарни избори, които се очакват през юни.

"След като сме решили да правим комисии, ние подкрепяме всички. Който иска да си прави, ще го подкрепим. Така всеки ще може да си прави предизборната кампания", обясни Биков пред bTV.

Комисията, която според заглавието ѝ ще разследва финансовия министър, е единствената от три гласувани временни комисии в сряда срещу четвъртък през нощта, която ще си има председател. И това е Тошко Йорданов от ИТН, подкрепен от ГЕРБ и ДПС. Комисиите, които ще проверяват "Турски поток" - предложена от ПП-ДБ, и дейността на "Лукойл" - по идея на ГЕРБ - останаха без ръководители. Това значи, че председателят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) ще решава кои от членовете им да натовари с отговорността да водя заседанията и да предлагат дневния ред.

Комисия без председател ще разследва "Турски поток". Парламентът я създаде малко преди полунощ

В бележките на Петя Банкова има данни, че пари от кокаина в Бургас са били за купуване на избори, казва адвокатката ѝ

Има слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици, каза акад. Денков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024