Комисия без председател ще разследва "Турски поток". Парламентът я създаде малко преди полунощ Снимка: © Булевард България

Малко преди полунощ в сряда Народното събрание реши, че до края на мандата му - около 2 месеца, ще работи специална комисия, която ще разследва строежа на "Турски поток" през България.

Предложението е на ПП-ДБ и дойде седмици, след като от групата BG Elves издириха и публикуваха "изчезналата" по времето на ГЕРБ и подписана тогава "пътна карта" за изграждане на продължението на руско-турския транзитен газопровод на българска територия.

Документите от разбит имейл на сътрудник на руския политик Александър Бабаков разкриват прякото участие на Москва в работата на българските институции, финансирането и овладяването на проекта от руснаците.

ГЕРБ - по чието време ударно беше построен спорният газопровод, все пак подкрепиха създаването на комисията. От партията предложиха Томислав Дончев и Александър Ненков за нейни членове. ПП-ДБ номинираха Мартин Димитров и Венко Сабрутев.

Вторият обаче така и не събра гласове, за да я оглави, каквото беше предложението. ГЕРБ и ДПС не го подкрепиха. "Възраждане" също имаше предложение за председател - Коста Стоянов, но и това не беше прието. ДПС излъчиха Рамадан Аталай и Станислав Анастасов за комисията, БСП - бившия енергиен министър Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов, а ИТН - Тошко Йорданов и Павела Митева.

Липсата на председател на практика означава, че председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ ще е този, който ще посочва водещия на комисията преди заседанията ѝ. От него на свой ред ще зависи предложеният дневен ред за заседанията.

И това предложение дойде от ГЕРБ, но процедурата е предвидена и в парламентарния правилник. Желязков няма ограничения кого да посочи.

ПП-ДБ реагираха на новата порция разкрития за "Турски поток", когато стана ясно, че ротация в правителството няма да има.

В отговор на създадената комисия за газопровода, който от ГЕРБ продължават упорито да наричат "Балкански поток", настояха да се разследва и дерогацията за руската рафинерия "Лукойл", поискана от кабинета с премиер Кирил Петков.

Тя предвиждаше изключение за България от европейските санкции за внос на руски петрол по море, наложени заради войната, която Русия започна в Украйна. България получи правото да продължи да внася руски нефт до края на 2024 г., но впоследствие Народното събрание съкрати срока.

Как България е обслужила Русия със строежа на "Турски поток"

Държавен служител е готов да свидетелства за натиск за "Турски поток", казват от БОЕЦ

Как Русия уговаря БСП да подкрепи ГЕРБ за "Турски поток"

Скандалът "Турски поток" - обяснен. BG Elves показаха хронологията на руския диктат за газопровода


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024