Антикорупционният фонд подкани Сарафов да викне Пеевски на разпит

Оглушителното мълчание на Борислав Сарафов след два поредни дни на критики срещу него от страна на Делян Пеевски провокира остроумен ход на Антикорупционния фонд (АКФ).

Организацията, която стои зад някои от най-сериозните разследвания за схемите на търговия с влияние в съдебната власт, "сезира" Сарафов да разпита Пеевски.

Същият апел е отправен и до председателя на ДАНС Пламен Тончев и до временния шеф на КПКОНПИ Антон Славчев.

Депутатът от ДПС отправи заплахи както срещу президента Румен Радев, така и срещу Бойко Рашков, като им напомни, че има висящи разследвания, свързани с тях.

"Точното изказване на г-н Пеевски, повторено няколко пъти, е: “тъмна институция, пълна с кеш на база на разграбването на държавата”, като в него той споменава две имена - Копринков и Сотир Ушев", посочват от АКФ.

една правова държава всичко това, изречено от депутат и лидер на парламентарна група, е достатъчно основание за предприемане на действия по компетентност за изясняване на тези твърдения, които да започнат с неговия разпит", напомнят още от организацията.

Те приканват и самия Пеевски да изпълни вмененото от НПК задължение да уведомява властите при данни за престъпления, ако разполага с такива - а не прави "голи медийни декларации".

"Смятаме за важно да се установи дали в случая става дума за заплаха чрез медиите или притежавани данни за реални закононарушения", казват от АКФ.

"Подобни едностранни политически изявления в некритична медийна среда и без последващи институционални действия са изключително вредни за демокрацията, независимо от това какви ценности се заявяват преди и след тях. По подобен начин българското общество никога не разбра какво точно беше свършено по институционалните проверки на самия г-н Пеевски, с което улесниха завръщането му в политиката от първи ред на българския парламент, въпреки санкционирането му за корупция от САЩ и Великобритания", пише още в декларацията, подписана от директора на АКФ Бойко Станкушев.

Депутатът Делян Пеевски отговаря на журналистически въпроси Пеевски предизвика Радев да подаде оставка и го заплаши с дела за "Пътя на Копринката"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Текстове от партньори

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024