АПИ нападна Столична община и заплаши с въвеждане на винетки по Околовръстното Снимка: © Булевард България

"Агенция пътна инфраструктура" (АПИ) нападна новото ръководство на СО за това, че "необяснимо бави споразумението за съвместно поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината и вече е задлъжняла със стотици хиляди лева".

В позиция на сайта на АПИ се твърди, че поради тази причина има опасност пътната администрация да бъде принудена да въведе винетки за преминаване по Софийския околовръстен път.

"В годините назад той се е поддържал въз основа на споразумителни протоколи, на чиято база се поделят отговорностите по поддържането на трасето, а жителите на София го използват без да е необходима е-винетка, каквато се изисква за ползването на републиканска пътна мрежа. Столична община също така вече 5 месеца не решава проблема с укрепването на надлеза при детелината на бул. „България“ и Софийския околовръстен път към кв. „Бояна“ и движението не може да бъде пуснато. Местната власт отказва да подпише споразумение с АПИ за тези дейности, с което да се даде възможност за работа", се казва в официалната им позиция.

.Добавя се още, че АПИ не може да предприеме нужните дейности по укрепване на моста, тъй като имотът, в който те трябва да се извършват, е на Столична община.

Според становище на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), изготвено по възлагане от общината, под надлеза може да бъде пуснат трафикът при условие, че мостът е предпазен от удар.

"АПИ имаше готовност да извърши нужните дейности по съоръжението и да пусне движението още на 15 септември, но не беше постигнато единодействие с общината", твърдят още от АПИ.

Активирането на АПИ в атака срещу екипа на Васил Терзиев стана малко след смяната на главния архитект на София Здравко Здравков и началото на "строителната" кампания на Бойко Борисов преди октомврийските избори.

През август председателят на ГЕРБ представи от свое име проект за прокопаване на тунел от 3 километра, който да отпуши трафика в най-тясната отсечка на южната част на Околовръстното.

Кметът на София Терзиев отговори, че това рискува да провали години работа по друг план, който вече е минал през проектиране и обществени обсъждания.

Управителят на АПИ обаче не само не го подкрепи, но и лансира нова идея тепърва да се пуска международен конкурс за проект за Околовръстния път, като не изключи възможността за подземен пробив.


3 месеца мостът на бул. "България" стои затворен - АПИ и Столичната община се обвиняват взаимно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024