Apple може да включи Google или Open AI в софтуера на iPhone Снимка: © Getty Images

Apple преговаря с Google, за да вгради модела за изкуствен интелект Gemini в софтуера на iPhone, съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници.

Сключването на подобна сделка би разтърсило сериозно AI индустрията, отбелязва медията.

Според информацията Apple иска да интегрира технологията за изкуствен интелект на Google, за да въведе функции, задвижвани от изкуствен интелект след актуализацията на операционната система iOS по-късно през годината.

Главният изпълнителен директор Тим Кук вече заяви, че Apple отделя време и усилия разработването на функциите за изкуствен интелект в iPhone, като планира те да бъдат достъпни за потребителите „по-късно тази година“.

Според съобщенията до момента, компанията работи по свой собствен езиков модел с кодово име Ajax, но технологията на Apple вероятно е по-назад от конкуренцията. Така в крайна сметка компанията проучва възможността за партньорство с външен доставчик за използване на генеративен AI за създаване на изображения и подпомагане на потребителите при писане.

Bloomberg съобщава, че са водени разговори и с OpenAI.

Заради изоставането в разработката и внедряването на функции базирани на изкуствен интелект в средата на януари Apple отстъпи челното място на най-ценна компания в света, а мястото ѝ беше заето от Microsoft.

Евентуална сделка с Apple би била изгодно партньорство и за а Google, тъй като би дало на Gemini достъп до повече от 2 млрд. устройства на Apple.

Ако сделката с Google се осъществи, Apple няма да е първата компания, която внедрява Gemini в своите телефони. По-рано тази година Samsung пусна линията S24, която също се захранват от AI технологията на Google.

Очакванията са, че потенциална сделка между двата технологични гиганта, би могла да бъде обявена след юни. Пазарите реагираха положително на новината като акциите на компанията майка на Google - Alphabet поскъпнаха с 4,5%, a на Apple с 0,5%

nintendo switch Технологиите, които се очакват през 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024