Арестуваха основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд Снимка: © Getty Images

Сам Банкман-Фрийд, основателят на фалиралата борса за криптовалута FTX бе арестуван от полицията на Бахамите, съобщи BBC.

Във вторник той ще трябва да се яви пред магистратския съд в Насау.

Главният прокурор на страната обяви, че Банкман-Фрийд е арестуван за "финансови престъпления" срещу законите на САЩ и Бахамите. През миналия месец FTX фалира в САЩ, оставяйки множество свои потребители без възможност да изтеглят средствата си. Според съдебна декларация от миналия месец компанията дължи на своите 50 най-големи кредитори близо 3,1 милиарда долара.

Не е ясно какъв процент от парите си ще успеят да възобновят хората, които са депозирали в борсата, но много експерти прогнозират, че ще е малък.

Сам Банкман-Фрийд от FTX е дарявал десетки милиони на политици. Сега (почти) никой не иска парите му

Доскоро Банкман-Фрийд бе считан за млада версия на легендарния американски инвеститор Уорън Бъфет, като в края на октомври богатството му бе оценявано на 15 милиарда долара. Той бе арестуван по искане на правителството на САЩ въз основа на запечатано обвинение, подадено от Южния окръг на Но Йорк: "Очакваме да пристъпим към разпечатване на обвинителния акт сутринта, тогава ще можем да кажем повече," поясни в Twitter офисът на американския прокурор в Манхатън.

Впоследствие Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) добави, че е "разрешила отделни обвинения, свързани с предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа от страна на Банкман-Фрийд, които ще бъдат представени публично" във вторник.

Именно разкриването на тази информация ще ни даде представя за какво ще бъде изправен пред съда задържаният, дали ще бъде екстрадиран в САЩ и кога ще се случи това. Не е имало съпротивление по време на ареста, съобщава The Guardian.

Банкман-Фрийд ще се появи пред съда в Бахамите във вторник. Днес той трябваше да говори пред американските законодатели, като се включи в изслушване пред комисията по финансови услуги на Камарата на представителите. Конгресменката Максин Уотърс, която председателства комисията, изрази разочарованието си, че той няма да има възможност да направи това:

"Въпреки че г-н Банкман-Фрийд трябва да бъде подведен под отговорност, американската общественост заслужава да чуе директно от него за действията, които са навредили на над един милион души и са унищожили трудно спечелените спестявания на толкова много хора," каза тя в изявление по темата. "Това, че арестът се извършва точно в момента, ни лишава от тази възможност."

Един от странните аспекти на сагата е фактът, че Банкман-Фрийд говори открито пред медиите и по време на публичните си участия за това, което се случи в FPX - действие, което е в противоречие със съветите, които повечето адвокати биха му дали.

В интервю пред BBC той призна, че в управлението на компанията са допуснати грешки, но в същото време иска да се дистанцира от обвиненията в незаконна дейност.

"Не съм извършил съзнателно измама, не мисля, че съм извършил измама - не съм искал нищо от това да се случи. Със сигурност не съм бил толкова компетентен, колкото смятах, че съм."

Изпадналата в затруднение криптоборса FTX обяви фалит, създателят ѝ подава оставка

Основаната през 2019 година крипто борса се превърна във втората най-голяма в света, търгувайки около 10 милиарда долара в криптовалута на ден. На 11 ноември обаче подаде молба за защита от фалит, след като потребителите ѝ изтеглиха 6 милиарда долара от платформата в рамките на три дни, а конкурентите от Binance се отказаха да извършат спасителна сделка. Именно тогава Банкман-Фрийд подаде оставка като главен изпълнителен директор на фирмата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023