Арестуваха за тероризъм човека, вдъхновил историята зад филма "Hotel Rwanda" Снимка: © Getty Images

Бизнесменът, изиграл главната роля в спасяването на хиляди души по време на геноцида в Руанда и вдъхновил филма „Hotel Rwanda“ със своята история, беше арестуван по обвинения за тероризъм в малката източноафриканска страна.

66-годишният Пол Русесабаджина е бил генерален мениджър на луксозен хотел в столицата Кигали по време на геноцида от 1994 г. Тогава около 800 хиляди членове на племето тутси, както и по-умерени представители на племето хуту, бяха убити от екстремисти от хуту. Те, от своя страна, бяха свалени от властта от президента Пол Кагаме и неговия Патриотичен фронт на Руанда, доминиран от тутси.

Самият Русесабаджина е от племето хуту, но е женен за жена от другата етническа група. Чрез използване на подкупи и влияние, той успява да спаси животите на повече от 1200 души, които настанява в хотел „Mille Collines“ в столицата.

Точно тази история е разказана в режисирания от Теди Джордж филм „Hotel Rwanda“ от 2004 г. Главната роля е изиграна от Дон Чийдъл, а продукцията спечели няколко награди, сред които тeзи на Продуцентската гилдия на Америка и „Сателит“.

Русесабаджина бе задържан от властите в Кигали по международна заповед за арест. „Русесабаджина е заподозрян в това, че е бил основател, лидер, спонсор и член на насилствена, военна, екстремистка, терористична организация, която оперира на няколко места в региона и в чужбина“, съобщиха силите на реда, цитирани от The Guardian и BBC.

Обвиненията са в тероризъм, палеж, отвличане и „извършено убийство срещу невъоръжени и невинни жители на Руанда“, на територията на страната.

66-годишният мъж живее в Белгия и в САЩ, където през 2005 получи Президентския медал на свободата – най-голямата чест, отдавана на граждани в страната. Наградата му връчи Джордж Буш.

Русесабаджина е открит критик на президента на Руанда – Пол Кагаме, и в миналото бе обвинен от прокурорите в страната във връзки с бунтовнически фракции, базирани в Демократична Република Конго. През 2010 той се обяви против ареста на опозиционния лидер Виктоар Ингабири, а преди 4 години инициира политическа кампания срещу правителството в своята страна, наричайки модела на управление „диктатура“.

Президентът Кагаме е известен с развиването на Руанда през последните години, но също така е обвиняван в екстремен авторитаризъм. Твърди се, че той преследва дисиденти, избягали от страната. През 2017 Кагаме спечели президентските избори, осигурявайки си трети мандат с 99% подкрепа.


Прочетете още:

Наградите на MTV: Триумф на Лейди Гага в странна церемония без зрители

Човекът емоция: Най-запомнящите се роли на Чадуик Боузман

Никол Потуралски: Новата любов на Брад Пит


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024