И все пак "задържаните българи" на летище в Лондон се оказаха близки до "Възраждане"

Статията е обновена на 03.12.2023 г. в 18:25 ч. с позицията на Кристиян Мечев

Българи са арестувани на летището "Лутън" в Лондон - такава "новина" произведе лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов от пленарната трибуна в петък. Информацията му обаче се оказа със съмнителна достоверност. Оказа се, че става дума за проверка на един пътник от България, а той е свързан с партията.

По време на парламентарния блицконтрол депутатът използва възможността, за да търси обяснение от външния министър и вицепремиер Мария Габриел по повод "зачестилите случаи на произвол от страна на чужди гранични служби към български граждани".

Костадинов разказа сюжет, който по думите му се е разиграл миналата седмица на едно от летищата в британската столица. Според партийния лидер български граждани са били задържани, след като слезли от полета си от София, телефоните и компютрите им били конфискувани, а след това пътниците са разпитвани от офицери на английските тайни служби за връзките им с Русия и Владимир Путин.

Депутатът се възмути, че хората са били проверявани за отношението им към Русия, питани са били дали са ходили там, както и дали са гласували "за екстремистката руска партия Възраждане". Той обаче не даде никакви допълнителни подробности, като след това сам призна, че не разполага с достатъчно информация по казуса. За външния министър Мария Габриел представената история също беше новост. Тя заяви, че ще провери случилото се и ще разговаря с посланика на Великобритания, за да изясни всички обстоятелства.

Новината, оповестена от Костадинов, се оказа от публикация в социалните мрежи. Неин автор е Кристиян Мечев, който е познат в онлайн средите със сайта си "Българска Национална Медия", в която публикува мнения и статии с неверни твърдения по редица теми, включително за войната в Украйна, която Русия води.

Разказаното в поста във Facebook се припокрива с версията на Костадинов, споделена от парламентарната трибуна. Мечев твърди, че е разпитван за връзките му с Русия, "Възраждане" и дори за Доналд Тръмп, като е бил "задържан" за близо 6 часа. Той дори публикува и снимка от документа, който английските гранични власти са му издали, в който са описани трите електронни устройства, които са му били иззети за проверка.

В протокола ясно пише, че става въпрос за проверка на Полицейската служба за борба с тероризма, свързана с безопасността.

"Полицейските служители играят ключова роля в противодействието на терористичната заплаха и имат правомощията по Закона за тероризма да спират, разпитват, претърсват и, ако е необходимо, задържат хора, които влизат или напускат Великобритания", се казва в документа.

В него е обяснено, че той се използва, за да се провери дали дадено лице би могло да е замесено в тероризъм. Във всички случаи става въпрос за напълно законна проверка, която може да бъде извършена от властите на страната спрямо всеки. В изказването си Костадинов говори за задържани български граждани в мн. ч., а към момента няма информация за други попаднали в такава ситуация.

Самият Мечев се подвизава в онлайн средите, като се смята, че е модератор на една от групите на "Възраждане" в Telegram с псевдоним "Мечока". Преди време той се сдоби и с журналистическа акредитация в парламента по линия на сайта, който поддържа - "Българска Национална Медия" (БНМ).

Мечев използваше новопридобитите си "журналистически" правомощия в Народното събрание, за да провокира открито опонентите на "Възраждане" - като това бяха основно депутати на "Продължаваме промяната-Демократична България".

Малко се знае за самия него, тъй като личната му информация в социалните мрежи е скрита, но е ясно, че е учил във Великобритания.

Проверката на летището "Лутън" не е първият проблем, който мъжът има с британските власти. През май той се "хвали" с уведомително писмо от Магистратски съд в Дерби, което го призовава да се яви във връзка с дело за негови расистки публикации в анонимния англоезичен сайт "4chan". Кристиян Мечев се свърза с нас след публикуване на материала с твърдението, че уведомителното писмо е снимка от Google и никъде не пишело името му. Нарече статията "фантазия и клевета" и уточни, че само фактът, че бил задържан на летище Лутън бил истина.

Костадинов използва целия случай, за да внуши, че нещо нередно се случва във Великобритания, като дори сравни случката от летището в Лондон с делото срещу българите, обвинени в руски шпионаж. Той омаловажи съдебния процес срещу обвиняемите, като иронично ги нарече "висок клас шпиони чистачи", защото те били работили като такива.

Става дума са трима българи - Орлин Русев, Кристин Иванова и Бисер Джамбазов, които са подсъдими за шпионаж в полза на Русия, делото е в ход, а те са под арест. За случая се разбра през лятото от репортаж на BBC, но арестите са се случили още в началото на годината.

Един от заподозрените - 45-годишният Орлин Русев, е имал връзка с Ян Марсалек - бивш оперативен директор на германската система за електронни плащания Wirecard. Марсалек е издирван от Интерпол и се смята, че се укрива край Москва, след като през 2020 г. Wirecard фалира, а ръководството ѝ бе подведено под отговорност за финансови измами в размер на около 2 млрд. евро.

43-годишният Марсалек е подозиран в пряка връзка с руската агентура през връзките си с австрийското разузнаване. Русия отказва да го предаде на германската прокуратура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителството ѝ

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024