Асен Балтов влезе в кандидат-депутатските листи на ГЕРБ Снимка: © Булевард България

Бившият директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов е кандидат-депутат от ГЕРБ за изборите на 14 ноември. Той е втори в листата на партията в 23 МИР София, където водач е лидерът на СДС Румен Христов.

Името на Балтов беше замесено в спекулации за евентуален кандидат-президент, издигнат от ГЕРБ, но в крайна сметка подкрепиха кандидатурата на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков. От партията на Бойко Борисов обаче са решили да включат бившия директор на "Пирогов" в надпреварата за парламента, става ясно от публикуваните листи в понеделник.

Балтов беше дисциплинарно уволнен от болницата като лекар миналия месец след 21 години работа в лечебното заведение. Той бе отстранен като директор на „Пирогов“ на 14 юли, след като НЗОК откри нарушения в болницата и заяви, че тя трябва да върне суми в размер от над 1,1 млн. лв. заради неправилното им усвояване. В скандала попадна и служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който твърдеше, че му е издадена епикриза за фиктивна хоспитализация.

Много лекари от „Пирогов“ излязоха на протест в защита на Балтов, а някои – като д-р Николай Габровски – нарекоха уволнението му „политически ход“ и „позорна история“.

След окончателното напускане през септември Балтов беше заявил, че ще си даде почивка до октомври, а след това ще реши как да продължи професионалния си път.

В листата на ГЕРБ в софийския 23 МИР са още дългогодишният депутат Александър Ненков - син на бившия конституционен съдия Румен Ненков, Александър Иванов, когото ГЕРБ лансира като свой водещ икономист, и Димитър Главчев – бивш председател на Народното събрание.

В 24 МИР София също има любопитни имена. Там водач е Даниел Митов, а след него се нареждат бившите депутати Тома Биков, Евгения Алексиева и Георг Георгиев. Пето място в листата получава Николай Алгафари – син на режисьора Нидал Алгафари. Братът на Нидал – Мажд Алгафари, е един от членовете на инициативния комитет на Румен Радев.

В столичния 25 МИР водач по традиция е лидерът на партията Бойко Борисов. След него се нареждат Христо Гаджев, Анна Александрова, Лъчезар Иванов и Петър Николов.

Всички водачи на листите на ГЕРБ:

ГЕРБ сложи бивши министри за водачи в листите, ИТН също заложи на познати лицаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024