Асен Василев е излязъл през 2021 г. от офшорката, свързвана с продадената къща в София Снимка: © ScreenShot

Още през май 2021 година финансовият министър Асен Василев е напуснал офшорната фирма, която първоначално купува сградата на ул.“Чаталджа“ в София, където временно се е помещавала централата на „Продължаваме промяната“.

Това е имотът, който стана повод за въпроси към Василев и депутата от ПП Даниел Лорер, свързани с ремонт и покупко-продажби на зданието, след публикация на сайта BIRD.

Василев обясни, че е напуснал офшорната компания преди да влезе в първия служебен кабинет с премиер Стефан Янев преди 2 години и половина.

Новият управител на фирмата става Себастиян Бердшнайдер, но той не е вписал промените и така в Търговския регистър не е отразено, че е сменен крайният бенефициет, обясни финансовият министър.

„Аз не съм собственик на компанията и без значение дали е отбелязано или не, аз не съм собственик и нямам нищо общо“, каза Василев като обясни, че ще съди журналиста Атанас Чобанов от BIRD за изнасяне на невярна информация.

Разследване на BIRD уличи финансовия министър и Лорер в конфликт на интереси заради имотна сделка с фирма на Станислава Арнаудова - собственичка на един от частните посредници, а доскоро и единствен, за продажбата на винетки в България.

Публикацията на медията описва пътя на смените в собствеността на къщата на ул. "Чаталджа" 3, която е придобита от дружеството "СТВ Консълтинг" през 2019. До 2021 г. Василев е собственик на фирмата, но напуска заради това, че влиза в политиката.

Според първоначалната новина - компанията е продала сградата през септември 2023, два месеца преди съдът да запорира сметките на "СТВ Консълтинг" заради обезпечителна заповед за над 5 млн. лв. в полза на американски гражданин – Себастиян Бершнайдер

Василев обясни, че познава Бертшнайдер отпреди 10-15 години, защото е бил един от инвеститорите в компанията.

„До 2021 година винаги сме имали 2 фирми – една, която държи интелектуалната собственост и продава на външни клиенти, и българска, която държи екипа. Двете фирми бяха прехвърлени на Марио Сотиров и Себастиян Бертшнайдер през 2021 г. и оттогава нямам нищо общо. Преди две години и половина излязох от тази компания,“ обясни Василев.

След като разговарял с адвоката на Бертшнайдер и Марио Сотиров, финансовият министър разбрал, че има купувач, който иска да придобие външната компания и в момента се опитват да се разберат кой колко пари ще вземе, стана ясно от думите на Василев.

Според него в случая няма реален скандал, а опит да се измести фокуса от важните за обществото теми.

Финансовият министър обясни още, че Станислава Арнаудова (собственичка на един от посредниците при продажбата на винетки в България - бел. ред.) е купила къщата на цена под пазарната, когато той вече е бил извън фирмата, но не вижда нищо нередно в това. "Цената е 3800 евро за квадрат, обясни още той.

„Аз смятам, че тя (Станислава Арнаудова - бел. ред) е сключила изключително изгодна сделка, защото цената е била много под пазарната,“ каза Василев.

Той метафорично описа ситуацията със следния пример: „Вие сте си продали колата преди 2 години и половината и сега ви питат защо тази кола е блъснала друга, в съседно село“ .

Според него правителството по-скоро е навредило на бизнеса на Арнаудова, тъй като е „счупило монопола“ при винетките и фирмите от една са станали три.

„Това, което нашето правителство е направило, е да счупи монопола и вместо една фирма, вече са три. Така че ние по-скоро сме навредили,“ каза Василев и допълни, че според него става въпрос за жълта история, която цели да го "сплаши" и да му нанесе репутационна щета.

Финансовият министър обясни, че засега няма да е вицепремиер след ротацията между ГЕРБ и ПП-ДБ, но ако получи подобно предложение и мнозинството го подкрепи, няма да откаже поста.

Асен Василев Даниел Лорер Къщата на "Чаталджа" е купена и продадена чрез брокер, казват Василев и Лорер


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024