Асен Василев към Атанас Пеканов: Не е вярно, че няма европари за градска железница в Пловдив Снимка: © Булевард България

Бившият финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев опроверга твърденията на бившия служебен вицепремиер Атанас Пеканов, че в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не е заложен проект за изграждане на градска железница в Пловдив.

Вицепремиерът по управление на европейските средства в служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев заяви по-рано, че проект за градска железница в града, за какъвто говори Асен Василев пред симпатизанти на партията в Пловдив преди няколко дни, няма.

"Чувал съм за такива идеи от други хора, може и да са добри, но винаги са били само теоретични. Няма такъв проект, няма такова финансиране. Асен Василев показва една красива визуализация на 30-секундно клипче и обещава, че на базата на това клипче догодина може да започне строителството (а явно и да привърши малко след това, защото проектите по ПВУ са до лятото на 2026)," пише Пеканов във Фейсбук.

По времето, когато беше вицепремиер, Атанас Пеканов и екипът му подготвиха лично Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Учуден съм, че Атанас Пеканов, който два пъти е бил министър, отговарящ за ПВУ, не си е направил труда да го прочете. Иначе щеше да види, че проект за градска железница в Пловдив, която ще се финансира по ПВУ, има" отговаря Василев и посочва проектния фиш по ПВУ с финална версия от април 2022 г.

В него е записано, че в най-големите градове на България, сред които София и Пловдив, се предвижда да има крайградски влакове (тип S-bahn), с които да се облечи трафикът.

Описано е и какви влакове ще бъдат закупени - 7 двуетажни електрически влака с 300 места за сядане и 35 едноетажни с 200 места за сядане, които ще се движат с максимална скорост от 160 km/h.

За доставчик на двуетажните влакове по ПВУ е избрана компанията Stadler Polskа, съобщиха от Министерството на транспорта преди дни. Срокът за доставката е 26 месеца. За едноетажните влакове също преди дни министърът на транспорта реши да се мине към пряко договаряне и прекрати обявената обществена поръчка.

Stadler ще достави 7 двуетажни влака по Плана за възстановяване

Гвоздейков 18.09.23 Гвоздейков отказа търг за влакове за 1,1 млрд. лв., подготвя се пряко договаряне


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024