Асен Василев след атаката от бизнеса за ниските заплати: "За истината не трябва да се извинявам" Снимка: © Стопкадър - "Дневник"

След словесните престрелки с бизнеса финансовият министър Асен Василев заяви, че няма да се извинява за призива си "от пазара да се извадят некадърни работодатели, които не могат да плащат адекватно на служителите си".

В четвъртък вицепремиерът участваше в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което заяви: „От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни“. В отговор на думите му петте национално представителни работодателски организации нарекоха държавата „най-некадърния работодател“, оплакаха се от нискоквалифицирани работници и поискаха извинение от Василев.

 Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници" Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници"

"За истината не трябва да се извинявам", заяви той в интервю за „Неделя 150“. "Статистика от 2020 г. показва, че производителността на труда у нас е 50% от средноевропейската. Също така нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Тоест, производителността на труда значително изпреварва заплащането“.

„Има много причини за това. Но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара", заяви Асен Василев.

Министърът все пак се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е „лош работодател“. "Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне ефективността и да се намалят хората, които работят непродуктивно – Калина Константинова. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет персоналът им да работи по-ефективно и да е по-добре платен", каза Василев.


Инфографика: Минималната работна заплата в България и в останалите страни от ЕС Инфографика: Минималната работна заплата в България и в останалите страни от ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024