Асен Василев след атаката от бизнеса за ниските заплати: "За истината не трябва да се извинявам" Снимка: © Стопкадър - "Дневник"

След словесните престрелки с бизнеса финансовият министър Асен Василев заяви, че няма да се извинява за призива си "от пазара да се извадят некадърни работодатели, които не могат да плащат адекватно на служителите си".

В четвъртък вицепремиерът участваше в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което заяви: „От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни“. В отговор на думите му петте национално представителни работодателски организации нарекоха държавата „най-некадърния работодател“, оплакаха се от нискоквалифицирани работници и поискаха извинение от Василев.

 Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници" Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници"

"За истината не трябва да се извинявам", заяви той в интервю за „Неделя 150“. "Статистика от 2020 г. показва, че производителността на труда у нас е 50% от средноевропейската. Също така нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Тоест, производителността на труда значително изпреварва заплащането“.

„Има много причини за това. Но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара", заяви Асен Василев.

Министърът все пак се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е „лош работодател“. "Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне ефективността и да се намалят хората, които работят непродуктивно – Калина Константинова. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет персоналът им да работи по-ефективно и да е по-добре платен", каза Василев.


Инфографика: Минималната работна заплата в България и в останалите страни от ЕС Инфографика: Минималната работна заплата в България и в останалите страни от ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024