Снимка: © Булевард България

Съдебното дело, което бившият финансов министър Асен Василев е завел срещу Тошко Йорданов, няма да попречи за преговори между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ в 47-ото Народно събрание.

„Това, че го съдя, не пречи да говорим. Той е казал едни неща, които са неверни. Съдът ще прецени – най-вероятно, че са неверни, той ще си плати глобите, че ме е оклеветил. С това казусът ще бъде приключен. Ако сме толкова тънкообидни, за да не можем да си решим проблемите по нормален начин, значи политиката не е поприще за нас“, каза Асен Василев в интервю за БНР.

Той настоява да получи 250 хиляди лева обезщетение от зам.-председателя на ИТН. Завел е частичен иск за 25 100 лева в Софийския градски съд и ако решението е в негова полза, ще може да заведе ново дело за остатъка от сумата, съобщи „Сега“, позовавайки се на отговори от СГС. 

Причината за иска е изявление на Йорданов от трибуната на Народното събрание от 29 юли, когато обвини Василев в кражба на интелектуалнна собственост. Председателят на ПГ на ИТН в 46-ото Народно събрание нападна доскорошния министър, че фалирал фирма, на която бил изпълнителен директор, а след това основал нова компания, като е откраднал интелектуалната собственост от старата. Това довело до лични признания за незаконни действия и сключване на извънсъдебно споразумение.

„Мястото, където спорът ще бъде решен, е в Софийски градски съд. Ние трябва да надмогнем междуличностните различия с "Има такъв народ" и да направим нещо смислено за България", каза Василев пред Nova News.

В понеделник Тошко Йорданов заяви, че е „логично“ в следващия парламент да се съюзят с „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Ден по-рано Кирил Петков каза, че вратата за преговори с ИТН е отворена, въпреки че именно те започнаха казуса с канадското му гражданство.

ИТН сравниха Кирил Петков с Джон Траволта и обявиха, че е "логично" да се съюзят

В интервюто си за БНР Асен Василев потвърди, че ако влезе в изпълнителната власт, отново ще иска да бъде финансов министър, защото „там съм най-полезен“.

В момента той е на обиколка из цялата страна и се среща със симпатизанти. Твърди, че вижданията му за промяна съвпадат с тези на почти всички хора далеч от София.

„Те се вълнуват от цената на тока и как ще имаме устойчива енергийна система, от това да имат добри заплати, добър бизнес, да имат добри училища и болниците да работят. Далеч от жълтите павета най-много ме порази колко мачкан е бил малкият и средният бизнес. Има страх, че ако дойдат да говорят и да се снимат с нас, някой ще им пусне проверки, ще ги смачка. Този терор трябва да спре. Ние започнахме да го спираме, но на местно ниво той продължава. Хората не трябва да ги е страх да кажат какво мислят и кого подкрепят“, заяви Василев.

До края на тази седмица „Продължаваме промяната“ ще обяви водачите на листите си за изборите на 14 ноември. Проектът се коалира с „Волт“ и „Средна европейска класа“, с чиято регистрация ще се яви на вота.

„Почти всички водачи на листи в първия ни разговор с тях ни отказаха. Казаха, че си имат по-добра работа и не са мислили да влизат в политиката. Трябваше да ги убедим, че сега е моментът да оправим нещата, защото няма кой да ги оправи“, призна Василев.

„Това търсим – хората при нас да са независими, да не си вадят хляба с политика. Всеки да си има бизнес или професионално поприще, в което да гради кариера. Има и млади професионалисти, които не са натрупали имущество, но имат добра професия, имат бъдеще. Някой ако ги натисне евентуално да направят нещо, те да кажат: „Аз си тръгвам – имам си добра работа и кариера, ще се занимавам с нея“. Това им дава независимост и устойчивост“, твърди той.

Василев добави, че не „дебелият портфейл“ е условие за участие в проекта му с Кирил Петков. Заяви, че от хората в листите „не се иска нищо финансово“.

„Засега сме провели разговори с приятели и познати в IT-бизнеса, аз съм говорил с мои познати в Лондон и в Ню Йорк. Има достатъчно хора, които имат желание да финансират, основно са от IT-сектора. Абсолютно безвъзмездно го правят, защото на тях също им е писнало България да е свързана с корупция и да е на последните места по всичко. Казват – ние сме далеч, не искаме да скочим в политиката, но един от начините е да подпомогнем кампанията. Не искат нищо в замяна. Ние не продаваме нито влияние, нито постове, нищо нашите ценности и виждания“, каза бившият финансов министър.

„От много места опитват да ни подават кандидати и да говорят от наше име. Има хора, сменили 10 партии, и сега искат да се качат на 11-ата, но ние няма да ги пуснем да влязат през нас в Народното събрание“, добави Асен Василев.


Кирил Петков и Асен Василев: Силите, слабостите, възможностите и заплахитеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?