Асен Василев занули вероятността за преговори с Николай Габровски Снимка: © Getty

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев даде знак, че партията няма да участва в преговори с канидата на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски.

Василев заяви, че още не е получена покана за разговори след връчването на първия мандат на 5 декември, но подчерта, че ПП "няма да подкрепи кабинет, в който участва ГЕРБ". В понеделник Габровски заяви, че е готов да разговаря с всяка партия от 48 Народно събрание в търсене на мнозинство.

На въпроса дали все пак лидерите на втората парламентарна група няма да се срещнат с номинирания за министър-председател неврохирург, дори само за да декларират тази позиция, той отговори:

"Ние вече проведохме разговор с ГЕРБ, където ясно заявихме кои 16 политики смятаме за важни и че бихме ги подкрепили, независимо дали ще ги предложат те или някой друг".

Василев отново обвини Бойко Борисов и Румен Радев в "добре синхронизиран дует", след като първо Радев нарече поведението на лидерите на ПП "шарлатания", а Борисов уличи бившия финансов министър в лъжа заради твърденията му за редовни срещи между президента и председателя на ГЕРБ.

Попитан дали може да потвърди думите си за комуникацията на Борисов и Радев с доказателства, Асен Василев коментира, че "не ходи да им свети".

"Ако президентът наложи вето и ако г-н Борисов не се събуди с друга идея и го подкрепи, това означава, че няма да има промени в Изборния кодекс. Как ще реагираме? Трябва да съберем изпълнителен съвет, за да видим. Но честно казано, имайки предвид колко често ГЕРБ си сменят мнението, съм леко скептичен, че това ще се случи.

Ако се случи обаче, това ще означава, че последните три седмици парламентът е въртял абсолютно безсмислено едни безкрайни заседания. Вместо да приемем антикорупционните закони, които щяха да помогнат за Шенген, вместо да приемем истински бюджет, сме се занимавали с предизборни фишеци", заяви Василев по повод последните изявления на Бойко Борисов за обрат по Изборния кодекс.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024