Асен Василев занули вероятността за преговори с Николай Габровски Снимка: © Getty

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев даде знак, че партията няма да участва в преговори с канидата на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски.

Василев заяви, че още не е получена покана за разговори след връчването на първия мандат на 5 декември, но подчерта, че ПП "няма да подкрепи кабинет, в който участва ГЕРБ". В понеделник Габровски заяви, че е готов да разговаря с всяка партия от 48 Народно събрание в търсене на мнозинство.

На въпроса дали все пак лидерите на втората парламентарна група няма да се срещнат с номинирания за министър-председател неврохирург, дори само за да декларират тази позиция, той отговори:

"Ние вече проведохме разговор с ГЕРБ, където ясно заявихме кои 16 политики смятаме за важни и че бихме ги подкрепили, независимо дали ще ги предложат те или някой друг".

Василев отново обвини Бойко Борисов и Румен Радев в "добре синхронизиран дует", след като първо Радев нарече поведението на лидерите на ПП "шарлатания", а Борисов уличи бившия финансов министър в лъжа заради твърденията му за редовни срещи между президента и председателя на ГЕРБ.

Попитан дали може да потвърди думите си за комуникацията на Борисов и Радев с доказателства, Асен Василев коментира, че "не ходи да им свети".

"Ако президентът наложи вето и ако г-н Борисов не се събуди с друга идея и го подкрепи, това означава, че няма да има промени в Изборния кодекс. Как ще реагираме? Трябва да съберем изпълнителен съвет, за да видим. Но честно казано, имайки предвид колко често ГЕРБ си сменят мнението, съм леко скептичен, че това ще се случи.

Ако се случи обаче, това ще означава, че последните три седмици парламентът е въртял абсолютно безсмислено едни безкрайни заседания. Вместо да приемем антикорупционните закони, които щяха да помогнат за Шенген, вместо да приемем истински бюджет, сме се занимавали с предизборни фишеци", заяви Василев по повод последните изявления на Бойко Борисов за обрат по Изборния кодекс.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023