Снимка: © bTV

Новият здравен министър проф. Асена Сербезова спря временно сливането на болница "Лозенец" с педиатрията "Проф. Иван Митев".

Тя блокира искането на предшественика си в МЗ Стойчо Кацаров само ден след като пое поста. Сербезова изиска незабавно преустановяване на действията по преобразуване на трите дружества, имащи отношение към проекта за изграждане на нова детска болница.

В писмото на министъра, адресирано до съветите на директорите на СБАЛДП „Проф. Иван Митев“ ЕАД, на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД и на Здравна инвестиционна компания за детска болница ЕАД, се посочва, че решението на министъра се взема "до изясняване на всички факти и обстоятелства по казуса".

"До окончателното произнасяне на министъра на здравеопазването в качеството му на упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на трите дружества, следва да бъде спряно привеждането в изпълнение на подписаните досега протоколи и решения за преобразуването", допълват от пресцентъра на МЗ.

Казусът със сливането на "Лозенец" с детската болница доведе до протести на лекарите от бившата Правителствена и на Софийския университет, чиято учебна база се намира в лечебното заведение. СУ, ръководен от Анастас Герджиков, спря временно всички занятия и стажове на Медицинския факултет до изясняване на случая.

Третата страна в случая е дружеството, създадено с цел строеж на педиатрията в двора на "Лозенец" – „Детско здраве“.

Стойчо Кацаров твърдеше, че многопрофилният характер на лечебното заведение няма да се промени и то ще обслужва както деца, така и възрастни пациенти. Според директора на "Лозенец" Радосвет Горнев обаче бившият министър имал частен интерес от хода за вливането на двете здравни заведения в едно дружество  Това щяло да доведе до закриването на на една университетска болница. 

Кацаров настояваше, че на територията на „Лозенец“ ще има Национална детска болница и до построяването на сградата (вероятно ще отнеме около 5 г.) в сегашния комплекс ще работят и двете лечебни заведения.

"Правителствена болница е една аномалия, един анахронизъм от времето на тоталитарната държава. С това решение властта се отказва от своята привилегия да има собствена болница и я дава на болните деца. Това е най-хубавото място в София, в което да се лекуват. Това, че няколко души са се закачили на хранителната верига или имат апетити към терени и места, използват случая, за да насаждат страхове сред хората и работещите, е абсолютно неоправдано", каза той. 

Идея за превръщането на бившата Правителствена болница в педиатрия беше лансирана още през 2018 г. от правителството на Бойко Борисов - тогава обаче проектът беше прекратен заради несъгласието от страна на действащия по това време директор проф. Любомир Спасов.

В интервю за БНР във вторник Сербезова загатна, че може да блокира решението на Стойчо Кацаров. „Нека не използваме думата „проверка“, аз предпочитам думата анализ. Интересуват ме фактите. През октомври е имало проект на решение, Министерски съвет не е одобрил тази форма на сливане. Трябва да се запозная с хронологията“, каза тя.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари