Снимка: © bTV

Новият здравен министър проф. Асена Сербезова спря временно сливането на болница "Лозенец" с педиатрията "Проф. Иван Митев".

Тя блокира искането на предшественика си в МЗ Стойчо Кацаров само ден след като пое поста. Сербезова изиска незабавно преустановяване на действията по преобразуване на трите дружества, имащи отношение към проекта за изграждане на нова детска болница.

В писмото на министъра, адресирано до съветите на директорите на СБАЛДП „Проф. Иван Митев“ ЕАД, на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД и на Здравна инвестиционна компания за детска болница ЕАД, се посочва, че решението на министъра се взема "до изясняване на всички факти и обстоятелства по казуса".

"До окончателното произнасяне на министъра на здравеопазването в качеството му на упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на трите дружества, следва да бъде спряно привеждането в изпълнение на подписаните досега протоколи и решения за преобразуването", допълват от пресцентъра на МЗ.

Казусът със сливането на "Лозенец" с детската болница доведе до протести на лекарите от бившата Правителствена и на Софийския университет, чиято учебна база се намира в лечебното заведение. СУ, ръководен от Анастас Герджиков, спря временно всички занятия и стажове на Медицинския факултет до изясняване на случая.

Третата страна в случая е дружеството, създадено с цел строеж на педиатрията в двора на "Лозенец" – „Детско здраве“.

Стойчо Кацаров твърдеше, че многопрофилният характер на лечебното заведение няма да се промени и то ще обслужва както деца, така и възрастни пациенти. Според директора на "Лозенец" Радосвет Горнев обаче бившият министър имал частен интерес от хода за вливането на двете здравни заведения в едно дружество Това щяло да доведе до закриването на на една университетска болница.

Кацаров настояваше, че на територията на „Лозенец“ ще има Национална детска болница и до построяването на сградата (вероятно ще отнеме около 5 г.) в сегашния комплекс ще работят и двете лечебни заведения.

"Правителствена болница е една аномалия, един анахронизъм от времето на тоталитарната държава. С това решение властта се отказва от своята привилегия да има собствена болница и я дава на болните деца. Това е най-хубавото място в София, в което да се лекуват. Това, че няколко души са се закачили на хранителната верига или имат апетити към терени и места, използват случая, за да насаждат страхове сред хората и работещите, е абсолютно неоправдано", каза той.

Идея за превръщането на бившата Правителствена болница в педиатрия беше лансирана още през 2018 г. от правителството на Бойко Борисов - тогава обаче проектът беше прекратен заради несъгласието от страна на действащия по това време директор проф. Любомир Спасов.

В интервю за БНР във вторник Сербезова загатна, че може да блокира решението на Стойчо Кацаров. „Нека не използваме думата „проверка“, аз предпочитам думата анализ. Интересуват ме фактите. През октомври е имало проект на решение, Министерски съвет не е одобрил тази форма на сливане. Трябва да се запозная с хронологията“, каза тя.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%