Асена Сербезова спря временно сливането на болница "Лозенец" с педиатрията Снимка: © bTV

Новият здравен министър проф. Асена Сербезова спря временно сливането на болница "Лозенец" с педиатрията "Проф. Иван Митев".

Тя блокира искането на предшественика си в МЗ Стойчо Кацаров само ден след като пое поста. Сербезова изиска незабавно преустановяване на действията по преобразуване на трите дружества, имащи отношение към проекта за изграждане на нова детска болница.

В писмото на министъра, адресирано до съветите на директорите на СБАЛДП „Проф. Иван Митев“ ЕАД, на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД и на Здравна инвестиционна компания за детска болница ЕАД, се посочва, че решението на министъра се взема "до изясняване на всички факти и обстоятелства по казуса".

"До окончателното произнасяне на министъра на здравеопазването в качеството му на упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на трите дружества, следва да бъде спряно привеждането в изпълнение на подписаните досега протоколи и решения за преобразуването", допълват от пресцентъра на МЗ.

Казусът със сливането на "Лозенец" с детската болница доведе до протести на лекарите от бившата Правителствена и на Софийския университет, чиято учебна база се намира в лечебното заведение. СУ, ръководен от Анастас Герджиков, спря временно всички занятия и стажове на Медицинския факултет до изясняване на случая.

Третата страна в случая е дружеството, създадено с цел строеж на педиатрията в двора на "Лозенец" – „Детско здраве“.

Стойчо Кацаров твърдеше, че многопрофилният характер на лечебното заведение няма да се промени и то ще обслужва както деца, така и възрастни пациенти. Според директора на "Лозенец" Радосвет Горнев обаче бившият министър имал частен интерес от хода за вливането на двете здравни заведения в едно дружество Това щяло да доведе до закриването на на една университетска болница.

Кацаров настояваше, че на територията на „Лозенец“ ще има Национална детска болница и до построяването на сградата (вероятно ще отнеме около 5 г.) в сегашния комплекс ще работят и двете лечебни заведения.

"Правителствена болница е една аномалия, един анахронизъм от времето на тоталитарната държава. С това решение властта се отказва от своята привилегия да има собствена болница и я дава на болните деца. Това е най-хубавото място в София, в което да се лекуват. Това, че няколко души са се закачили на хранителната верига или имат апетити към терени и места, използват случая, за да насаждат страхове сред хората и работещите, е абсолютно неоправдано", каза той.

Идея за превръщането на бившата Правителствена болница в педиатрия беше лансирана още през 2018 г. от правителството на Бойко Борисов - тогава обаче проектът беше прекратен заради несъгласието от страна на действащия по това време директор проф. Любомир Спасов.

В интервю за БНР във вторник Сербезова загатна, че може да блокира решението на Стойчо Кацаров. „Нека не използваме думата „проверка“, аз предпочитам думата анализ. Интересуват ме фактите. През октомври е имало проект на решение, Министерски съвет не е одобрил тази форма на сливане. Трябва да се запозная с хронологията“, каза тя.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024