Атанасов: Среди до президента и служебната власт са замесени в скандала със записвани политици Снимка: © Screenshot/Nova

Среди, свързани с президента и служебната власт, участват в скандала около записването на политици от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Това каза един от съпредседателите на коалицията Атанас Атанасов в интервю за "Здравей, България".

Той уточни, че не знае дали държавният глава Румен Радев е замесен лично в това, но е на "100% сигурен по определени индикации", че среди до него и министри, които "имаха планове дълго време да продължат да управляват" са част от атаката. Атанасов отказа да спомене имената им с аргументите, че не иска да се занимава с "клюкарска дейност".

"Има жестока съпротива от различни среди в България срещу създаването на редовна власт и този случай е част от това. Жестока съпротива срещу редовна власт, в която участва нашето обединение", допълни той.

Атанасов обърна внимание и на важен за него детайл - че президентът все още се бави с връчването на втория мандат, въпреки че вече има заявка той да бъде изпълнен, а междувременно се разиграват скандалите около главния прокурор и записите.

В четвъртък Кирил Петков съобщи, че политици от ПП-ДБ са били записвани по време на техни работни срещи, съвети и в парламента. А депутатът Радостин Василев е използван като инструмент за това. Той е направил записи, които смята да представи в петък на пресконференция.

По думите му, зад действията стои и друга страна - близки на бившите управляващи от ГЕРБ, които се съпротивляват срещу подкрепата на партията за втория мандат.

"Очаквам да има възпламеняване на емоции в ГЕРБ сега. То затова е направено. Знае се, че има определени среди в ГЕРБ, които се съпротивляват срещу това да се подкрепи нашия втори мандат и това им се дава в ръцете.

Атанасов обясни, че не е слушал 4-те минути записи от Василев, но го определи като "амбициозен човек, на когото вероятно не са му задоволени амбициите".

Въпреки атаката срещу възможността за редовно правителство, ПП-ДБ са мотивирани да положат всички усилия да съставят такова, тъй като това е единственият шанс, каза председателят на ДСБ.

"Знам, че има политически сили, които разчитат на третия мандат да ни изхвърлят. Това не трябва да се допуска. Ако се стигне до третия мандат ще се сглоби да не казвам коалиция на какво".

Атанасов коментира и друга новина от вчера - убийството на Красимир Каменов-Къро, което все още не е официално потвърдено. Той не изключва една от версиите за атентата срещу бизнесмена да е "неудобен свидетел да бъде ликвидиран", тъй като името на Къро беше замесено преди месец в "заговор" срещу прокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024