Политици от ПП-ДБ са били записвани от службите и "дълбоката държава" с цел да се провали кабинета Снимка: © Screenshot
  • Политици от коалицията ПП-ДБ са били записвани по време на техни работни срещи, съвети и в парламента.
  • По думите на Кирил Петков, зад действията стоят службите и "дълбоката държава", които целят да дестабилизират преговорите за редовен кабинет.
  • Депутатът Радостин Василев е използван като инструмент. Той е направил записи, които смята да представи в петък на пресконференция.
  • Петков твърди, че материалите дават грешни внушения, а всички думи и изрази са извадени от контекст. Някои от тях са по адрес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Мария Габриел и председателите на европейските институции.

Политици от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" са били записвани по време на работни срещи, в Народното събрание и по време на изпълнителни и национални съвети. Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков на извънреден брифинг пред журналисти.

Целта на записите е да се дестабилизират преговорите за съставяне на редовно правителство. По думите на Петков, това са действия на службите и "дълбоката държава".

"Службите знаят, че ако се състави правителство, ще сменим техните ръководства, ще направим дълбоки реформи, които целят изкореняването на превзетите хора, служители, отдели. Прокуратурата също знае, че минат ли настоящите законодателни промени тя може да бъде прочистена от дълбокто задкулисие", изтъкна той.

Използвани са записващи устройства в централите на партиите и в сградите на парламента, а лицето, което е бил инструмента на всичко това е депутатът от коалицията Радостин Василев.

"Като инструмент за това е използван емоционално нестабилен политик - Радостин Василев, който се разследва от Гешев.... (Той), който е ядосан, че не беше предложен за министър на спорта в новия кабинет и личната му амбиция да бъде министър и отказа към него в този кабинет го доведе до емоционална нестабилност", обяви Петков.

По негови думи, Василев се е хвалил, че действията му са подкрепени от "държавни центрове на власт, които не искат създаване на правителство", а зад себе си има "лица от тъмния сектор". Василев е бил воден от амбицията да създаде свой собствен политически проект.

По-рано през деня беше съобщено, че депутатът от ПП-ДБ свиква пресконференция в петък "във връзка с коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ". В медиите се появи информация, че той вероятно ще се отцепи от парламентарната група.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" обясни, че на въпросната среща Василев ще представи записи, които представляват "внимателен избор и сглобяване на отделни фрази, думи, изрази, извадени от контект, целенаосчено сглобени за да създадат внушения и манипулация".

От близо 10-часови записи са синтезирани само 4 минути, които да дадат грешни внушения. Петков цитира и някои от фразите, които са вмъкнати на редактираните записи. Те включват: “Бойко Борисов е само медиен противник”, "ще изперем Борисов", "той е наш приятел", "Христо Иванов е измислил начин да не се вдига имунитета на Борисов и реално има схема за неговото пазене", "Мария Габриел е само жена на мъжа си, няма собствена тежест и е политически пленник", "няма да се борим срещу корупцията и мафията".

В тях има направени внушения за политически натиск от страна на Европа, свързани с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, като целта, според Петков, е да се създаде и дипломатически скандал. В материалите има и извадени думи от контекст за бъдещи кметове.

"Над 10 часа записи са синтезирани в 4 минути с отделни фрази и думи, за да дадат абсолютно грешните внушения. Това са изкуствено сглобени думи с цел шанташ и дестабилизация", заяви съпредседателят на ПП.

Той официално определи действията като "активно мероприятие" срещу коалицията и замесе и името на президента Румен Радев, като постави под съмнение защо връчването на втория мандат все още се бави, въпреки че вече има постигнато съгласие между Николай Денков и Мария Габриел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024