Представете си алтернативна версия на историята, в която Съветският съюз не просто не е рухнал, а "процъфтява", така сякаш най-екзалтираните мечти на комунистическата пропаганда са се сбъднали.

Това е сюжетът в Atomic Heart - видеоиграта, която се превърна в политически проблем още с излизането си.

Украинското Министерство на дигиталната трансформация изпрати официално писмо до Sony, Microsoft и Valve с призив да прекратят продажбата ѝ в Украйна и да ограничат разпространението ѝ в други държави.

Причината: "токсичността (на посланията), потенциалното събиране на лични данни на потребителите и изнасянето им към трети страни в Русия - както и потенциалната употреба на парите, събрани от продажбите ѝ, за финансиране на войната срещу Украйна".

В Atomic Heart СССР произвежда най-добрите роботи, а гражданите му живеят в утопично бъдеще, в което машините вършат цялата физическа работа.

Зад тази преувеличена соц-носталгия се крие малко по-различна история, както разказва Ars Technica. Съветската държава в Atomic Heart се ръководи от маниакални лидери, които носят вина за смъртта на огромен брой хора, убити от собствените им роботи.

Главният герой в играта е майор от КГБ.

Агентът работи за учен, носещ отговорността за това, в което се е превърнало обществото.

Инженерът е разработил AI невронна мрежа на име "Колектив", чиято нова версия е трябвало да помогне на хората да развият свръхестествени способности - например да контролират роботите си само с ума си. Замисълът му обаче се проваля, а оттам нататък всичко изпада в хаос и кръвопролития.

Причината, поради която Киев се възмущава от играта, не е свързана само със сценария и декорите в нея.

Разработчиците на Atomic Heart са студиото Mundfish - официално то е регистрирано в Кипър и привидно няма нищо общо с Русия. Основателите му обаче са четирима руснаци - Артьом Галеев, Евгения Седова, Максим Зацепин и Олег Городишенин.

Зацепиин е бивш топ мениджър в Mail.ru (част от активите на най-голямата руска социална мрежа "В Контакте", VK), където е работил за маркетинга на гейминг-подразделението. Галеев работи като художествен директор на една от най-големите компании за компютърна графика в Русия.

Dev.UA твърдят, че сред донорите на Mundfish са китайската компания Tencent и руските GEM Capital и Gaijin Entertainment.

GEM Capital е руски фонд, основан от Анатолий Палий, който преди това е работил като първи зам.-директор на дъщерната компания на Газпром - "Газенергосет" - в продължение на 8 години. Студиото Mundfish е получавало инвестиции от тях през 2021 г.

Анатолий Палий има западно образование и е работил в парижкия офис на одиторската компания PwC. По-късно се връща в Русия и влиза в енергийния бизнес. Една от руските му фирми 10il е създадена в партньорство с Марк Гарбер, член на борда на директорите на Rusal, която принадлежи на олигарха Олег Дерипаска.

Играта Atomic Heart се разпространява в Русия ексклузивно през VK Play - подразделение на VK Group, която се управлява от Владимир Кириенко, син на бившия премиер Сергей Кириенко. Мажоритарният собственик на VK Group е медийното крило на "Газпром".

През ноември 2022 г. VK организират екстравагантно рекламно парти за Atomic Heart в съветска стилистика, с напдиси "Слава на съветските инженери", и "Другарю, присъедини се към обществото на бъдещето" - събитие, което критиците описват като "пир по време на чума" на фона на войната в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024