Австралия за първи път назначава жена за ръководител на централната банка Снимка: © Twitter

Централната банка на Австралия (ЦБА) съобщи, че ще бъде ръководена от жена за първи път от основаването си през 1960 г. Мишел Бълок ще наследи Филип Лоу, който е към края на седемгодишен мандат като управител на институцията.

Назначаването ѝ идва на фона на борбата с нарастващите цени, а ЦБА е изправена пред голямо сътресение.

Институцията повиши лихвените проценти до най-високото им ниво от повече от десетилетие в опит да се справи с инфлацията.

Междувременно австралийската индустрия за финансови услуги е доминирана от мъже и има една от най-големите разлики в заплащането между половете в страната.

Бълок, която в момента е заместник-управител на ЦБА, трябва да започне своя седемгодишен мандат като управител на 18 септември.

Австралия за първи път назначава жена за ръководител на централната банка, Мишел Бълок

„Предизвикателство е да вляза в тази роля в такова време, но имам подкрепата на силен изпълнителен екип и бордове“, каза Бълок в изявление.

„Поемам ангажимент да гарантирам, че централната банка изпълнява политиката и оперативните си цели в полза на австралийския народ“, добави тя.

Мишел Бълок е описвана като вътрешен човек в Централната банка на Австралия. Тя се присъдеинява към институцията като анализатор през 1984 г.

През това време тя е заемала висши управленски позиции, включително помощник-управител и ръководител на отдела за политика на плащанията, преди да бъде назначена за заместник-управител на ЦБА през април 2022 г.

Бълок завършва висшето си образование по икономика в Университета на Нова Англия през 1984 г. После надгражда с магистърска степен в Лондонското училище по икономика през 1989 г.

Бълок така и не стига до докторска степен по икономика. Въпреки това магистратурата ѝ е преминала под ръководството на Чарлз Гудхарт, един от водещите световни експерти по паричната политика. Говори се, че Гудхарт е бил ,,най-впечатлен от Мишел Бълок“.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе написа в публикация в Twitter, че Бълок е „изключителен икономист с дълга и забележителна кариера в централната банка“.

„Вярваме, че тя има опита, експертизата и свежата перспектива да ръководи ЦБА, докато Австралия – и светът – са изправени пред продължаващи икономически предизвикателства“, посочи Албанезе.

„Това е исторически момент за Австралия. За първи път ще видим централната ни банка, ръководеан от жена.“, коментира министърът на финансите Кати Галахър.

Филип Лоу, напускащият поста управител на ЦБА, сподели, че централната банка е в добри ръце, докато се справя с нарастващите разходи за живот в страната.

„Първокласно назначаване. Пожелавам на Мишел всичко най-добро“, каза Лоу.

Централната банка на Австралия е под натиск да се справи с инфлацията, която разтяга бюджетите на домакинствата

ЦБА повиши лихвените си проценти 12 пъти от миналия май насам - срещу смесени реакции от страна на икономистите. Основният лихвен процент на институцията в момента е на 11-годишен връх от 4,1%.

На теория повишаването на лихвените проценти прави заемането на пари по-скъпо и насърчава хората да харчат по-малко, което може да намали инфлацията.

Лоу бе критикуван, след като предложи австралийците да работят повече и да харчат по-малко, за да може се справят с по-високите разходи по заеми.

„Ако хората успеят да намалят разходите или в някои случаи да намерят допълнителни часове работа, това би ги върнало в позиция с положителен паричен поток“, спомена Лоу на конференция на финансовата индустрия миналия месец.

Той също така защити решението на централната банка да повиши основния си лихвен процент за дванадесети път, като каза, че ,,собствениците на жилища се справят добре".

По-рано тази година австралийското правителство публикува първия си външен преглед на ЦБА от 40 години.

Прегледът направи 51 препоръки, включително призиви централната банка да има по-ясна рамка на паричната политика и по-голяма отчетност.

Индустрията на финансовите услуги в Австралия продължава да има една от най-големите разлики в заплащането между половете в нацията, според правителствените данни.

Агенцията за равенство между половете на работното място установи разлика от 28,6% във възнагражденията между мъжете и жените в целия сектор миналата година - по-високо от националната статистика за разлика в заплащането на жените и мъжете от 22,8%.

Хафизе Еркан от фалиралата First Republic – първата жена начело на централната банка на Турция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024