Австрийски пратеник проверява границата ни с Турция, за да прецени усилията на България за Шенген Снимка: © Getty Images

Председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка е на официално посещение в България и ще инспектира охраната по българо-турската границата.

Той е тук по поканата на председателя на Народното събрнаие Росен Желязков. Двамата ще посетят участък от сухоземната държавна граница, където ще разгледат оградата и системите за наблюдение и ще проверят как се прилагат Шенгенските стандарти.

Парламентарните ръководители ще посетят и граничен пунк "Капитан Андреево", където ще наблюдават в реално време е обработването на документите и извършването на граничния контрол на преминаващите превозни средства и лица.

Докато е на посещение у нас Соботка ще се срещне и с премиера Николай Денков, президента Румен Радев, както и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Това се случва, докато Австрия все още размишлява дали да допусне България и Румъния в Шенген. Разширяването на Шенгенското пространство беше обсъждано миналата година на срещата на върха на ЕС. Тогава беше решено Хърватия да се присъедини към безвизовата зона, докато София и Букурещ бяха блокирани от Австрия. Нидерландия отделно се противопостави на приемането на София.

Двете страни обаче отговарят на критериите за влизане в зоната, свободна от граничен контрол, като преди месец Европейската комисия дори прекрати Механизма за сътрудничество и проверка над България и Румъния. Двете страни се присъединиха към ЕС през 2007 г. и първоначално беше предвидено да влязат в Шенген още през 2010 г.

Това обаче все още не се е случило заради несъгласието на Австрия и Нидерландия. В интервю за БНР нидерландският министър по миграцията Ерик ван дер Бург казва, че страната му ще настоява за повече информация от ЕК по темата, както и за мисия, която да установи как се прилага върховенството на закона в България. Едва тогава тя ще реши дали ще свали ветото си за присъединяването на България към Шенген.

"Все още трябва да почакаме информация от Комисията. Именно тя трябва да ни даде точната информация. Става дума за върховенството на закона, по-точно за неговото прилагане и мониторинга върху него. Настояваме и за мисия за установяване на фактите. Тогава можем да вземем решение", казва министърът.

Австрия може да бъде съдена за милиарди евро заради ветото за Шенген. Как се стигна дотук?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024