Вечерен час? Социална дистанция? Втора вълна на Covid-19? Полупразни киносалони? Нищо от това не може да спре премиерата на "Аз съм Грета" - документалния филм за шведската природозащитничка Грета Тунберг.

"Една забележителна година от живота на еко-боеца Грета Тунберг", гласи ревю на британския The Times, с което филмът се рекламира по кината. "Лъч на надежда", се казва в друга рецензия за продукцията.

"Аз съм Грета" ще попълни оределите афиши на киносалоните във Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Люксембург, Нидерландия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. От следващия петък ще може да се гледа на голям екран и в Италия и Мексико.

50% от събраните средства от продажби ще бъдат насочени за финансиране на екологични инициативи.

"Нека да стане ясно още веднъж: нито аз, нито някой свързан с мен човек, е получил или ще получи каквото и да е заплащане за този филм. Продуцентите B-Reel Films ще пренасочат половината от приходите му към моята фондация, а всички те ще бъдат дарени на организации и проекти, борещи се за устойчиво развитие на света, защита на природата и подкрепа за хората, които вече са изправени пред най-тежките ефекти от климатичната и екологичната криза", пише Грета Тунберг в Instagram профила си.

"Личността на годината", както списание Time я титулова през 2019 г., е във фокуса на вниманието на шведския режисьор Натан Гросман (създател на още два биографични филма за футболиста Златан Ибрахимович и покойния журналист и писател Стиг Ларшон).

Вижте трейлъра на "I am Greta" във видеото:

Филмът, който вече привлече интереса на медиите при премиерата си на фестивала във Венеция, следи плътно Тунберг по време на най-напрегнатата й година като активист - от решението й да спре да ходи на училище, за да се бори за каузата си, до плаването с яхта през Атлантическия океан и включването й в Общото събрание на ООН, където изнесе прословутата си критична реч срещу световните политически лидери "Как смеете?".

В промеждутъците между изявленията, срещите и конференциите за климата, Грета Тунберг се радва на вниманието на политици, артисти и влиятелни личности, от Арнолд Шварценегер до Еманюел Макрон.

Както филмът показва - Тунберг гледа на тези моменти по-скоро като на необходима реклама, а не като събирания с единомишленици.

"Не сме излезли на улиците, за да си правите селфита с нас и да ни казвате колко се възхищавате на делото ни", казва тя в една от речите си, които стават все по-остри с течение на времето. Тунберг описва разочарованието си от празните жестове на съгласие и разказва, че вижда политиката като "разиграване на роли", вместо като реално действие за промяна.

Какво повече се крие зад медийния образ на шведската тийнейджърка, ще може да се види срещу билет за кино в някоя от държавите, покрити от киноразпространението, или срещу достъп до платформата Hulu - там излъчването му започва от 13 ноември.

"Аз съм Грета": Филмът, в който Грета Тунберг вижда себе си

Филмите, отложени заради втората вълна на Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро