Бабикян: Някой трябва да разчисти блатото, за да минат излъсканите харвардски обувки Снимка: © Facebook.com/Отровното трио

„Някой трябва да разчисти отвратителния храсталак и блатото, в което сме затънали, за да могат да минат добре излъсканите харвардски обувки и да построят новата икономика“ – по този начин бившият депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме“ Арман Бабикян отговори на въпрос дали новата формация на Кирил Петков и Асен Василев може да стопи гласовете на ИБГНИ.

Двамата бивши служебни министри, завършили Харвард, представиха в неделя новия си проект „Продължаваме промяната“. Те казаха, че преговарят със 7-8 партии, с които да се явят на парламентарните избори на 14 ноември, а социологическите агенции вече им дават между 7 и 9% подкрепа.

В интервю за „Неделя 150“ по БНР Арман Бабикян каза, че вижда в Петков и Василев партньори в бъдеще и призова за обединение с тях „колкото по-рано може, защото толкова ще е по-добре“. Според него обаче за управление на държавата не са нужни само „хора с добро образование“, а и "бойци".

„Хората трябва да решат дали им трябват бойци или просто хора с добро образование, които са решили да правят модерна България. На мен лично ми трябват и двете. Защото калта, в която сме затънали, е ужасно, ужасно дълбока. И да, мафията е тук. Някой трябва да разчисти отвратителния храсталак и блатото, в което сме затънали, за да могат да минат добре излъсканите харвардски обувки и да построят новата икономика на знанието в България. Защото ние сме ужасно ретро“, каза той.

„Не искам да се насочвам към някого персонално, но представата за ляво и дясно е размита у нас. Дясното се възприема като фабриканти с цилиндри, а лявото – като бедни хора с цървулки, кърмещи деца. Хайде да сложим наум Крум Зарков (БСП) от Сорбоната до тези две момчета (Кирил Петков и Асен Василев – бел. ред.) Че по какво се различават?“, попита той.

Петков и Василев заявиха, че с десни инструменти искат да постигнат леви цели, и отказаха да се позиционират в една от двете позиции на политическия спектър.

„Те започнаха да извършват някои от заявките на промяната още от изпълнителната власт. Страховете от кого биха взели гласове - аз не ги разбирам. Никой не дискутира какво биха дали на обществото. За мен обратният поглед е по-логичен – какво биха донесли“, каза Бабикян, коментирайки социологическите проучвания, които показват, че ИБГНИ е на границата на 4-процентовата бариера за следващия парламент.

Ден преди това лидерът на „Изправи се“ Мая Манолова призова за предизборно обединение между новия проект на Петков, ИБГНИ и "Демократична България". ДБ вече обяви чрез съпредседателя си Атанас Атанасов, че вижда "съмищленици" в двамата бивши министри.

„Миналата година на площада бяхме обединени. Никой не е питал Кирил Петков дали е от Харвард или Йейл, като е получил микрофона. Напротив – не давахме думата на партийни секретари, за да могат всички да са заедно. Когато човек се бори с диктатура, няма ляв, десен, центристки, либерален или зелен подход. Диктатурата е зло, надвиснало над всички нас. Видяхте – хиляди подслушвани, пребити, това ляво или дясно е? Инхаус поръчките за милиарди са за десни или леви?“, попита Бабикян.

„Изисква се усилие от всички нас първо да решим националния проблем. Ние не сме огромни в нашата група, но сме силни“, каза той.

Слави Трифонов: Не е лошо да внимаваш кой човек е очарователен, после може да страдаш


Кой е Даниел Лорер от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Коя е Деница Симеонова от проекта на Петков и Василев

Кой е Никола Минчев от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Коя е Яна Балникова от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Коя е Калина Константинова от проекта на Асен Василев и Кирил ПетковАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024