Снимка: © Facebook.com/Отровното трио

„Някой трябва да разчисти отвратителния храсталак и блатото, в което сме затънали, за да могат да минат добре излъсканите харвардски обувки и да построят новата икономика“ – по този начин бившият депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме“ Арман Бабикян отговори на въпрос дали новата формация на Кирил Петков и Асен Василев може да стопи гласовете на ИБГНИ.

Двамата бивши служебни министри, завършили Харвард, представиха в неделя новия си проект „Продължаваме промяната“. Те казаха, че преговарят със 7-8 партии, с които да се явят на парламентарните избори на 14 ноември, а социологическите агенции вече им дават между 7 и 9% подкрепа.

В интервю за „Неделя 150“ по БНР Арман Бабикян каза, че вижда в Петков и Василев партньори в бъдеще и призова за обединение с тях „колкото по-рано може, защото толкова ще е по-добре“. Според него обаче за управление на държавата не са нужни само „хора с добро образование“, а и "бойци".

„Хората трябва да решат дали им трябват бойци или просто хора с добро образование, които са решили да правят модерна България. На мен лично ми трябват и двете. Защото калта, в която сме затънали, е ужасно, ужасно дълбока. И да, мафията е тук. Някой трябва да разчисти отвратителния храсталак и блатото, в което сме затънали, за да могат да минат добре излъсканите харвардски обувки и да построят новата икономика на знанието в България. Защото ние сме ужасно ретро“, каза той.

„Не искам да се насочвам към някого персонално, но представата за ляво и дясно е размита у нас. Дясното се възприема като фабриканти с цилиндри, а лявото – като бедни хора с цървулки, кърмещи деца. Хайде да сложим наум Крум Зарков (БСП) от Сорбоната до тези две момчета (Кирил Петков и Асен Василев – бел. ред.) Че по какво се различават?“, попита той.

Петков и Василев заявиха, че с десни инструменти искат да постигнат леви цели, и отказаха да се позиционират в една от двете позиции на политическия спектър.

„Те започнаха да извършват някои от заявките на промяната още от изпълнителната власт. Страховете от кого биха взели гласове - аз не ги разбирам. Никой не дискутира какво биха дали на обществото. За мен обратният поглед е по-логичен – какво биха донесли“, каза Бабикян, коментирайки социологическите проучвания, които показват, че ИБГНИ е на границата на 4-процентовата бариера за следващия парламент.

Ден преди това лидерът на „Изправи се“ Мая Манолова призова за предизборно обединение между новия проект на Петков, ИБГНИ и "Демократична България". ДБ вече обяви чрез съпредседателя си Атанас Атанасов, че вижда "съмищленици" в двамата бивши министри.

„Миналата година на площада бяхме обединени. Никой не е питал Кирил Петков дали е от Харвард или Йейл, като е получил микрофона. Напротив – не давахме думата на партийни секретари, за да могат всички да са заедно. Когато човек се бори с диктатура, няма ляв, десен, центристки, либерален или зелен подход. Диктатурата е зло, надвиснало над всички нас. Видяхте – хиляди подслушвани, пребити, това ляво или дясно е? Инхаус поръчките за милиарди са за десни или леви?“, попита Бабикян.

„Изисква се усилие от всички нас първо да решим националния проблем. Ние не сме огромни в нашата група, но сме силни“, каза той.

Слави Трифонов: Не е лошо да внимаваш кой човек е очарователен, после може да страдаш


Кой е Даниел Лорер от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Коя е Деница Симеонова от проекта на Петков и Василев

Кой е Никола Минчев от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Коя е Яна Балникова от проекта на Асен Василев и Кирил Петков

Коя е Калина Константинова от проекта на Асен Василев и Кирил ПетковАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.