Слави Трифонов: Не е лошо да внимаваш кой човек е очарователен, после може да страдаш Снимка: © БНТ

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов атакува за пореден път „партиите на промяната“ ДБ и „Изправи се“ заради провала за сформиране на правителство в 46-ото Народно събрание. Той отново отрече тезите, че формацията му е виновна за липсата на редовен кабинет.

В поредната си публикация във Facebook Трифонов намекна за новия проект на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“, без да назовава имена. „Преди да се разочароваш, трябва да се очароваш. Така че не е лошо да внимаваш кой човек е очарователен. После може да страдаш“, написа Трифонов малко след като бившите служебни министри представиха бъдещите си планове.

Именно ИТН първи извадиха на показ казуса с канадското гражданство на Кирил Петков и обвиниха Асен Василев в кражба на интелектуална собственост, случила се преди години. Това стана, след като "Има такъв народ" не успя да ги привлече в проектокабинета си.

„Един призрак броди из българското публично пространство. Призракът на разочарованието. Различни социолози, политолози и хора с определени интереси обикалят телевизионните студия и се опитват да втълпят в съзнанието на хората нова теза, защото така им изнася. А тази теза се базира на лъжа, която в момента им е важно упорито да разпространяват. Твърдението, че “Има такъв народ” са виновни за това да няма правителство, е лъжа“, написа лидерът на ИТН.

Той припомни провала на проектокабинета с премиер Пламен Николов, който не беше подкрепен от „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ заради персоналния състав, и най-вече заради номинацията на кандидата за вътрешен министър Петър Илиев. ИТН не бяха склонни на компромиси и мандатът не се реализира, след което вторият на ГЕРБ и третият на БСП също останаха неоползотворени, което доведе страната до нови избори. Те ще се проведат на 14 ноември.

„Фактите са непоклатими. На тях се базира логиката и най-важното - истината. А истината е следната: Още като стартирахме политическия проект “Има такъв народ”, аз ясно и безапелационно заявих, че коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да правим. Аз съм последователен човек и безусловно се придържам към това, което съм казал. Я си представете, ако партия “Има такъв народ” беше направила правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС - ей, тогава щеше да е разочарованието. Даже “разочарование” е меко казано. Така че подобна коалиция в последното Народно събрание беше невъзможна. Невъзможна е и в следващото Народно събрание“, написа Трифонов.

„Партиите, с подкрепата на които можеше да има правителство, бяха “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. “Има такъв народ” беше готова да направи правителство и да поеме цялата отговорност. Но тези партии заявиха, че няма да подкрепят наш кабинет. Сега вие ми кажете кой е виновен за това, че нямаше правителство“, атакува той ДБ и ИБГНИ.

Трифонов припомни, че “Има такъв народ” имали 65 депутати, а останалите партии – 175, което им позволявало да направят най-различни коалиции и на два пъти, според конституцията, да сформират правителство.

„Такива са фактите и всеки си избира дали ще вярва на фактите или на емоциите. Аз лично избирам фактите”, заяви Трифонов.

Последните социологически проучвания на "Галъп" и "Алфа Рисърч" прогнозират сериозен спад в подкрепата за "Има такъв народ" - тя слиза до 15-16%. На изборите на 11 юли партията спечели 24,08% от вота на избирателите.

"Галъп" и "Алфа" регистрират стръмен спад на ИТН в края на 46 Народно събрание

Бабикян: Някой трябва да разчисти блатото, за да минат излъсканите харвардски обувкиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024