Слави Трифонов: Не е лошо да внимаваш кой човек е очарователен, после може да страдаш Снимка: © БНТ

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов атакува за пореден път „партиите на промяната“ ДБ и „Изправи се“ заради провала за сформиране на правителство в 46-ото Народно събрание. Той отново отрече тезите, че формацията му е виновна за липсата на редовен кабинет.

В поредната си публикация във Facebook Трифонов намекна за новия проект на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“, без да назовава имена. „Преди да се разочароваш, трябва да се очароваш. Така че не е лошо да внимаваш кой човек е очарователен. После може да страдаш“, написа Трифонов малко след като бившите служебни министри представиха бъдещите си планове.

Именно ИТН първи извадиха на показ казуса с канадското гражданство на Кирил Петков и обвиниха Асен Василев в кражба на интелектуална собственост, случила се преди години. Това стана, след като "Има такъв народ" не успя да ги привлече в проектокабинета си.

„Един призрак броди из българското публично пространство. Призракът на разочарованието. Различни социолози, политолози и хора с определени интереси обикалят телевизионните студия и се опитват да втълпят в съзнанието на хората нова теза, защото така им изнася. А тази теза се базира на лъжа, която в момента им е важно упорито да разпространяват. Твърдението, че “Има такъв народ” са виновни за това да няма правителство, е лъжа“, написа лидерът на ИТН.

Той припомни провала на проектокабинета с премиер Пламен Николов, който не беше подкрепен от „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ заради персоналния състав, и най-вече заради номинацията на кандидата за вътрешен министър Петър Илиев. ИТН не бяха склонни на компромиси и мандатът не се реализира, след което вторият на ГЕРБ и третият на БСП също останаха неоползотворени, което доведе страната до нови избори. Те ще се проведат на 14 ноември.

„Фактите са непоклатими. На тях се базира логиката и най-важното - истината. А истината е следната: Още като стартирахме политическия проект “Има такъв народ”, аз ясно и безапелационно заявих, че коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да правим. Аз съм последователен човек и безусловно се придържам към това, което съм казал. Я си представете, ако партия “Има такъв народ” беше направила правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС - ей, тогава щеше да е разочарованието. Даже “разочарование” е меко казано. Така че подобна коалиция в последното Народно събрание беше невъзможна. Невъзможна е и в следващото Народно събрание“, написа Трифонов.

„Партиите, с подкрепата на които можеше да има правителство, бяха “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. “Има такъв народ” беше готова да направи правителство и да поеме цялата отговорност. Но тези партии заявиха, че няма да подкрепят наш кабинет. Сега вие ми кажете кой е виновен за това, че нямаше правителство“, атакува той ДБ и ИБГНИ.

Трифонов припомни, че “Има такъв народ” имали 65 депутати, а останалите партии – 175, което им позволявало да направят най-различни коалиции и на два пъти, според конституцията, да сформират правителство.

„Такива са фактите и всеки си избира дали ще вярва на фактите или на емоциите. Аз лично избирам фактите”, заяви Трифонов.

Последните социологически проучвания на "Галъп" и "Алфа Рисърч" прогнозират сериозен спад в подкрепата за "Има такъв народ" - тя слиза до 15-16%. На изборите на 11 юли партията спечели 24,08% от вота на избирателите.

"Галъп" и "Алфа" регистрират стръмен спад на ИТН в края на 46 Народно събрание

Бабикян: Някой трябва да разчисти блатото, за да минат излъсканите харвардски обувки



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024