"Галъп" и "Алфа" регистрират стръмен спад на ИТН в края на 46 Народно събрание Снимка: © Булевард България

Две последователни социологически изследвания на "Галъп" и "Алфа рисърч" регистрират значителен отлив на подкрепа от "Има такъв народ" сред хората, които са решили да гласуват на изборите на 14 ноември.

Проучването на "Галъп", което е проведено между 2 и 10 септември (предпоследната седмица от работата на 46 Народно събрание), дори класира ИТН на четвърто място. Партията на Слави Трифонов все пак е с много близък резултат до втория (БСП) и третия ("Демократична България").

22,5% от респондентите, които ще гласуват, са казали, че ще подкрепят ГЕРБ-СДС на изборите през ноември - на вота на 11 юли партията на Борисов взе малко по-голям дял от 23,51 на сто.

БСП стои на 16,1% подкрепа, "Демократична България" на 15,8%, „Има такъв народ“ – 15,5%, а ДПС – 11,9%. Коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме" отново е над четирипроцентовата бариера, а под линията за достъп до парламентарно представителство стоят "Възраждане" с 3,1% и ВМРО с 2,4 на сто.

Готовността на избирателите да гласуват на 14 ноември е относително по-висока - 47,1% са сигурни, че ще упражнят правото си на глас, а 23,8% "вероятно биха гласували, но още не могат да кажат със сигурност". Според "Галъп" - най-малко 3 млн. души в страната ще гласуват, отделно от вота в чужбина.

Изследването не е оценило шансовете на новия проект на Кирил Петков и Асен Василев, тъй като е проведено преди те да обявят официално намеренията си да участват в предстоящите парламентарни избори. В същото време социолозите посочват, че Петков има 33,8% доверие на фона на личния "исторически минимум" за бившия премиер Бойко Борисов от 15,1%.

Второто изследване е на "Алфа Рисърч" и е проведено в периода 8-15 септември. Тук отново ГЕРБ стои на първа позиция, макар че социолозите обръщат внимание, че партията не поившава резултата си - просто успява да запази до голяма степен твърдите си привърженици.

"Липсата на перспектива, включително поради отсъствието на обединяваща президентска кандидатура, дърпа и техният резултат надолу", казват те.

ИТН излиза с най-сериозни загуби след края на 46 Народно събрание, като спадът сред готовите да гласуват избиратели е от над 7 процентни пункта в сравнение с резултата на партията от 11 юли.

БСП е с почти равен резултат на ИТН - 16,5%, а "Демократична България" остава на четвърто място с 13,2%.

Според "Алфа" - ИБГНИ вече са на ръба за влизане в парламента с 4,1%, като са отчетени 3,5% доверие във "Възраждане" сред потенциалните гласоподаватели. Избирателната активност се оценява на 51,7%, като президентските избори вероятно ще привлекат по-голям интерес сред гражданите.

Агенцията е тествала настроенията спрямо проекта на Кирил Петков и Асен Василев, който е показал потенциал от 8-9% сред твърдо решилите да гласуват, което засега би означавало сигурно присъствие в 47 Народно събрание.

"На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат не по-малък от „десятка“, но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора – политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор.

За момента, при цялата неизвестност относно реалната политическа физиономия на новия проект, той вещае поне няколко труса в сега действащите политически субекти: най-голяма се очертава щетата за „Изправи се.БГ!Ние идваме!“, които идването на Харвард потапя под бариерата. На второ място, засилва и без друго започналата ерозия в ИТН, които могат да паднат до трета-четвърта позиция. На трето, прекъсва възходящият тренд при Демократична България. И на четвърто, може да разклати периферията на системните партии", прогнозират от "Алфа Рисърч".

Цялостната оценка за служебния кабинет е положителна с 44,9% одобрение и 30.9% неодобрение. Най-високи са отзивите сред гражданите спрямо организацията на парламентарните избори на 11 юли (63% позитивни мнения) и в ограничаването на корупцията и разхищението на държавни средства (43,7%). Най-критични обаче са оценките на хората за политиката в здравеопазването заради липсата на мерки срещу пандемията и слабата ваксинационна кампания (само 24,2% положителни срещу 42% отрицателни мнения).



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024