"Галъп" и "Алфа" регистрират стръмен спад на ИТН в края на 46 Народно събрание Снимка: © Булевард България

Две последователни социологически изследвания на "Галъп" и "Алфа рисърч" регистрират значителен отлив на подкрепа от "Има такъв народ" сред хората, които са решили да гласуват на изборите на 14 ноември.

Проучването на "Галъп", което е проведено между 2 и 10 септември (предпоследната седмица от работата на 46 Народно събрание), дори класира ИТН на четвърто място. Партията на Слави Трифонов все пак е с много близък резултат до втория (БСП) и третия ("Демократична България").

22,5% от респондентите, които ще гласуват, са казали, че ще подкрепят ГЕРБ-СДС на изборите през ноември - на вота на 11 юли партията на Борисов взе малко по-голям дял от 23,51 на сто.

БСП стои на 16,1% подкрепа, "Демократична България" на 15,8%, „Има такъв народ“ – 15,5%, а ДПС – 11,9%. Коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме" отново е над четирипроцентовата бариера, а под линията за достъп до парламентарно представителство стоят "Възраждане" с 3,1% и ВМРО с 2,4 на сто.

Готовността на избирателите да гласуват на 14 ноември е относително по-висока - 47,1% са сигурни, че ще упражнят правото си на глас, а 23,8% "вероятно биха гласували, но още не могат да кажат със сигурност". Според "Галъп" - най-малко 3 млн. души в страната ще гласуват, отделно от вота в чужбина.

Изследването не е оценило шансовете на новия проект на Кирил Петков и Асен Василев, тъй като е проведено преди те да обявят официално намеренията си да участват в предстоящите парламентарни избори. В същото време социолозите посочват, че Петков има 33,8% доверие на фона на личния "исторически минимум" за бившия премиер Бойко Борисов от 15,1%.

Второто изследване е на "Алфа Рисърч" и е проведено в периода 8-15 септември. Тук отново ГЕРБ стои на първа позиция, макар че социолозите обръщат внимание, че партията не поившава резултата си - просто успява да запази до голяма степен твърдите си привърженици.

"Липсата на перспектива, включително поради отсъствието на обединяваща президентска кандидатура, дърпа и техният резултат надолу", казват те.

ИТН излиза с най-сериозни загуби след края на 46 Народно събрание, като спадът сред готовите да гласуват избиратели е от над 7 процентни пункта в сравнение с резултата на партията от 11 юли.

БСП е с почти равен резултат на ИТН - 16,5%, а "Демократична България" остава на четвърто място с 13,2%.

Според "Алфа" - ИБГНИ вече са на ръба за влизане в парламента с 4,1%, като са отчетени 3,5% доверие във "Възраждане" сред потенциалните гласоподаватели. Избирателната активност се оценява на 51,7%, като президентските избори вероятно ще привлекат по-голям интерес сред гражданите.

Агенцията е тествала настроенията спрямо проекта на Кирил Петков и Асен Василев, който е показал потенциал от 8-9% сред твърдо решилите да гласуват, което засега би означавало сигурно присъствие в 47 Народно събрание.

"На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат не по-малък от „десятка“, но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора – политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор.

За момента, при цялата неизвестност относно реалната политическа физиономия на новия проект, той вещае поне няколко труса в сега действащите политически субекти: най-голяма се очертава щетата за „Изправи се.БГ!Ние идваме!“, които идването на Харвард потапя под бариерата. На второ място, засилва и без друго започналата ерозия в ИТН, които могат да паднат до трета-четвърта позиция. На трето, прекъсва възходящият тренд при Демократична България. И на четвърто, може да разклати периферията на системните партии", прогнозират от "Алфа Рисърч".

Цялостната оценка за служебния кабинет е положителна с 44,9% одобрение и 30.9% неодобрение. Най-високи са отзивите сред гражданите спрямо организацията на парламентарните избори на 11 юли (63% позитивни мнения) и в ограничаването на корупцията и разхищението на държавни средства (43,7%). Най-критични обаче са оценките на хората за политиката в здравеопазването заради липсата на мерки срещу пандемията и слабата ваксинационна кампания (само 24,2% положителни срещу 42% отрицателни мнения).Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023