"България преживя един пик, сега се катери към следващия": 1290 заразени у нас Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие са 56, а общият брой на заразените е 1290, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В София новите случаи са 22, като хоспитализираните са двама - във ВМА. В Кюстендил те са 13, като в района на Дупница има ново огнище – там са 12 от общия брой на заразените в тази област. Във Видин има 5 нови, без медицински персонал, в Сливен – 4, Плевен – 3, Благоевград – 3, Русе – 2. По един заразен е отчетен в Пазарджик, Велико Търново, Ямбол и Стара Загора.

Има три нови случая на заразени деца – две момичета в Дупница и едно момиче във Видин. Нито едно от тях не е хоспитализирано.

Активните случаи са 1030, а заразените сред медицинския персонал са 138. Тримата нови заболели са лекар, медицинска сестра и санитар от „Пирогов“.

Излекуваните у нас вече са 205 души. Осем са новите, дали отрицателни проби – 4 в „Пирогов“, сред които две медицински лица, двама в Сливен, един в Русе и един в Ямбол.

Починалите са общо 55, като вчера е отчетен един смъртен случай на 81-годишен мъж във ВМА. Той е с хронична сърдечна недостатъчност и още две придружаващи заболявания.

Хоспитализираните са 292 души, а 37 от тях са в интензивни отделения и клиники.

„Щабът има задача да подава обективна информация на правителството и след това премиерът да вземе решението“, по този начин ген. Мутафчийски отговори на въпроса дали извънредното положение ще отпадне до 13 май.

„България преживя един пик, който беше в началото на април. Имаше снижаване, а в момента България се катери към следващия си пик. Факт е, че достигнахме стойности, които досега не бяхме достигали. Имаше огнища в страната, но местните здравни инспекции взеха адекватни и бързи мерки – и в Паничерево, и в завод „Мизия“ заразата се овладява. Надявам се това да се случи и в района на Дупница. Там случаите са свързани с работа в ТЕЦ „Бобовдол“, каза началникът на щаба.

Той бе попитан дали е възможно постепенно отваряне на училищата: „В света няма еднозначно мнение кой е по-добрият вариант. В момента има две стратегии – едната е пускане на съвсем малките ученици и тези в детските градини. Мотивът е освобождаване на родителите и връщането им на работа. Никой не е гарантирал, че това е безопасно. Другият модел е пускане на по-големите ученици. Съображението там е, че им предстоят много важни изпити, завършване на висше образование, кандидат-студентски изпити. Другото е, че при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение в епидемиологична ситуация – използване на лични предпазни средства, дезинфектанти“.

„И за двете категории се предвижда снижаване броя на учениците в класните стаи. Това обаче също би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка. Затова всички държави в света вървят към увеличаване на ресурсите в здравеопазването. Трябва да има единност на разбирането в обществото дали може да се плати такава цена. Това е политически въпрос. Експертното мнение навсякъде по света е едно и също“, каза ген. Мутафчийски.

Д-р Ангел Кунчев допълни, че щабът се е координирал с Министерството на здравеопазването да направи срезово проучване в Пловдив, където има случаи на заразата, макар областта да не е най-засегната.

"Ще изследваме между 500 и 1000 души на абсолютно случаен принцип. Ще го проведем в рамките на седмица, за да имаме точна картина. В средно засегнатите региони процентът на хората, които са се срещали с вируса, е между 2 и 5-6%", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Според Мария Певчих до дни Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения в Германия руски шпионин Вадим Красиков

13:57 - 26.02.2024