България спира вноса на храни от Украйна едностранно, без да се съобразява с Брюксел Снимка: © Getty Images

България спира вноса на храни от Украйна, включително на зърно, от следващия понеделник, 24 април. Забраната ще важи временно до 30 юни, тя обаче не се отнася за транзитно преминаващите товари. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет, присъединявайки страната към групата на Полша, Словакия и Унгария, които вече предприеха подобни ходове в противовес със заръките на Брюксел.

„Нашият пазар е достатъчно пренаситен. Имаме продукция за няколко милиарда, за която ако не вземем допълнителни мерки, трудно ще реализираме и ще търпи много сериозни загуби“, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев след заседанието на МС.

Ходът на правителството идва, след като местните зърнопроизводители – едни от най-големите бенефициенти на евросубсидии – излязоха на протест срещу по-евтиното украинско зърно. Държавата побърза да ги подкрепи и още миналия месец даде заявка, че ще поиска промяна на единния регламент за безмитния внос на селскостопански стоки от Украйна.

„Големите са най-гласовити“. Защо държавата подкрепя зърнените протести за по-високи цени?

„Разчиствайки“ евтината конкуренция пред българските зърнопроизводители, с тези си действия служебната власт си противоречи на заявките, че ще работи за по-ниски цени за българските потребители. В този контекст Явор Гечев подчерта, че се надява земеделски производители все пак да не вдигнат цената на продукцията по време на забраната, а да действията да се концентрират върху износа.

Проблемът обаче не е само тук. Тъй наречените „коридори на солидарността“, които източноевропейските държави отвориха за украинската продукция – чиито излаз по море бе блокиран заради войната на Русия – доведоха до пренасищане на местните пазари. За да отговори на затрудненията им, миналия месец Европейският съюз обеща 56 млн. евро помощ на три от засегнатите членки, сред които България. Днес Брюксел каза, че подготвя и вотри помощен пакет за пострадалите фермери в размер на 100 млн. евро.

Полша и Унгария първи обявиха, че спират вноса на украинско зърно, а скоро след това към тях се присъедини и Словакия. Междувременно стана ясно, че се очаква забрана и за други хранителни продукти, като мляко, захар, месо. Държавите настояват, че така целят да защитят поминъка на собствените си национални производители.

От своя страна ЕС отхвърли решенията им. „Търговската политика е от изключителната компетентност на ЕС и следователно едностранни действия не са приемливи“, се казва в изявление на говорител на комисията в понеделник.

С днешните си действия България застава срещу Брюксел. Преди заседанието на МС премиерът Гълъб Донев призова ЕС „да чуе и разбере позициите“ на четирите държави членки. „Принудени сме да приемем тази национална мярка, тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведоха коридорите на солидарността“, аргументира решението служебният министър-председател.

ЕК отхвърля решенията за забрана на вноса от Украйна, но и Словакия се присъедини към тях


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024