Българската армия включва  Starlink на Илон Мъск във военно учение Снимка: © Getty Images

Българската армия ще проведе учениe на бойни стрелби с механизирани, танкови и артилерийски формирования, както и стрелби с ракетната система за залпов огън „HIMARS“. За целта ще бъдат използвани терминалите на сателитната мрежа Starlink и безпилотните летателни средства в маневрените формирования от Сухопътните войски.

Тактическо учение „Тракийски воин - 24“ на 2-ра механизирана бригада ще се провежда до 4 юни на учебни полигони „Корен” и „Ново село“. Откриването е на 28 май.

В него освен участници от Сухопътните войски са включени формирования на Военновъздушните сили, Многонационалната бойна група на НАТО в България, екипи от Военномедицинска академия, служба „Военна полиция“, представители от Военна академия „Г. С. Раковски“, офицери и курсанти от НВУ „Васил Левски“ и военнослужещи от 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ.

На 4 юни ще се състои Ден за демонстриране на способности, по време на който присъстващите ще могат наблюдават "динамичен и статичен показ", съобщават от военното ведомство.

Starlink е собственост на американския милиардер Илон Мъск осигурява сателитно интернет покритие за огромна част от земното кълбо. Системата е с над 1700 сателита (по данни от 2021 г.) и в бъдеще ще се състои от няколко хиляди малки сателити в ниска околоземна орбита (LEO), които комуникират с определени наземни приемо-предаватели. Реално услугата може да се предоставя само в държави, които са лицензирали SpaceX.

Към февруари 2022 г. бета-версията на предлаганата интернет услуга е достъпна в 29 държави.

Starlink имаше ключова роля за високотехнологичното предимство на украинската армия при изпълнение на отбранителни и нападателни операции от началото на руската инвазия - но Мъск лично призна, че е спирал техни атаки поради свои съображения, че може да се стигне до ядрен ответен удар на Русия.


Мъск отрича да е продавал Starlink в Русия. Възможно ли е все пак руската армия да го използва?

Украйна твърди, че руската армия използва сателитната мрежа Starlink на Илон Мъск


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Алфа Рисърч": Заявката за правителство мобилизира твърдото ядро на ГЕРБ

Седем партии влизат в 51-вия парламент, ДПС-Пеевски е близо до ДПС-Доган

08:08 - 24.10.2024