Български самолети Су-25 и танкове са в Украйна, твърди Bloomberg. МО отрича Снимка: © Getty Images

Четиринайсет бойни самолета Су-25 са закупени от България и са предоставени на Украйна. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на информация на нидерландския аналитичен сайт за отбрана Oryx.

Бойните самолети са били закупени от държави-членки на НАТО, като не става дума за директни доставки на оръжия от страна на България, а за такива, продадени на други държави, които впоследствие са били дадени в помощ на Киев.

От Министерството на отбраната обаче отричат тези твърдения и казват за bTV, че ведомството "не е продавало и/или предоставяло на държави на НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна".

Бойните самолети Су-25 не са единственото българско оръжие, което попада в списъка на Oryx. Сайтът съобщава, че са направени и други покупки, които впоследствие са били изпратени на Украйна:

  • Чехия е закупила танкове T-72M1 от България през май или юни 2022 г.
  • Същата страна е закупила и 152-милиметров гаубици D-20 през април 2022 г., както и ракетни установки BM-21 Grads през май или юни същата година.

Сайтът Oryx разработва тези анализи чрез използването на открити източници. Проектът се ръководи от журналисти, които преди са работили за групата за разследваща журналистика Bellingcat, а един от тях е работил и в британската компания за военно разузнаване "Janes Information Services". Сайтът стартира през 2013 г. и първоначално се фокусира върху конфликта в Сирия, но оттогава насам е придобил международна популярност благодарение на работата си по време на войната в Украйна.

Той редовно ецитиран от големи медии, включително "Reuters", "Guardian" и BBC, а "Forbes" дори го нарича "най-надеждният източник" за конфликта в Украйна досега.

По негова информация съюзниците на Украйна досега са предоставили над 4 хил. бронирани машини, артилерийски установки, самолети и други оръжейни системи, за да помогнат на страната да се бори с Русия.

В последните седмици военната подкрепа се засилва, като някои държави решиха да предприемат още една крачка към военната си подкрепа и предоставят още по-смъртоносни оръжия. Великобритания обяви, че ще предостави 12 бойни танкове Challenger 2, като последва Франция, САЩ и Германия, които предприеха подобни мерки.

През ноември 2022 г. българският парламент също гласува да изпрати военна помощ на въвлечената във война страна. Министерството на отбраната изготви списък с оръжия, които да даде на Киев. Той обаче остана засекретен.

Междувременно през декември въоръжените сили на Украйна се похвалиха, че разполагат с български противотанкови оръжия, но не стана ясно откъде точно идват те.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023