Българските младежи най-често в ЕС гледат нелегално спорт , фалшивата спортна екипировка струва 850 млн. евро годишно Снимка: © EUIPO

С началото на Европейското първенство по футбол 2024 г. (UEFA EURO 2024), Тур дьо Франс и Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж, Европа се превръща в арена на серия спортни събития.

Милиони европейци ги очакват, но голяма част от тях може да ги гледат нелегално. Анализ на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) показва, че пиратското гледане на спортни събития на практика носи загуби от 1 млрд. евро на година на доставчиците на съдържание, а купуването на фалшиви спортни стоки се оценява на щета от 850 млн. евро.

Според проучването на EUIPO, 12% от европейците са гледали или са стриймвали спортни състезания от незаконни източници.

България се оказва държавата в ЕС, в която тази практика е най-разпространена. 21% от участвалите в проучването българи признават, че са използвали незаконни онлайн източници, за да гледат спортни събития. Следват Гърция (20%), Ирландия (19%), Испания (19%) и Люксембург (18%).

Младежите на възраст 15 - 24 години гледат нелегално спорт онлайн два пъти по-често, отколкото останалите възрастови групи. А тези в България се оказват най-склонни да потребяват незаконно стриймване на спортни предавания - 47%, което е доста над средното за ЕС равнище от 27%. Следват ги Испания (42%) и Гърция (42%), Словения (39%) и Ирландия (34%).

Проблемът с пиратството е особено ключов за финансирането на спорта. Приходите, генерирани от правата върху интелектуалната собственост, се преразпределят между спортното движение и спортистите на базата на солидарността. Според изчисленията на EUIPO пиратството във всички медии генерира незаконни приходи в размер на 1 млрд. евро годишно.

„Ако феновете гледат чрез незаконни стриймове, целият солидарен модел на финансиране на олимпийското движение е застрашен. Медийните права ще загубят своята стойност, а носителите им ще спрат да ги придобиват, което ще има огромни последици за модела на солидарно финансиране на цялото олимпийско движение“, отбеляза Ема Терхо, председател на Комисията на спортистите на Международния олимпийски комитет по време на конференцията на EUIPO за борба с онлайн пиратството на спортни и други събития на живо през октомври 2023 г.

Според проучването на EUIPO стриймингът е най-популярният метод за достъп до незаконно телевизионно съдържание - 58% от пиратството в ЕС се осъществява чрез стрийминг, а 32% - чрез изтегляне на съдържание.

Младежите не само гледат „пиратски“ спортни събития, но 10% от анкетираните в ЕС признават, че умишлено са купували фалшива спортна екипировка, като това е най-често срещано сред гръцките младежи - правили са го 18% от тях.

От друга страна, 7% от младите европейски потребители са купили фалшифицирани стоки по случайност.

Според изчисленията на EUIPO продажбите на фалшифицирани стоки в ЕС е водят до обща загуба в размер на 851 млн. евро годишно, които се равняват на 11% от общите продажби в сектора.

В рамките на операция „Фалшива звезда“ — инициатива, насочена срещу фалшифицирани стоки, нарушаващи правата на известни марки, полицейските органи в цяла Европа откриха и конфискуваха 8 милиона фалшифицирани луксозни и спортни стоки, което е повече от половината от 14-те милиона фалшифицирани артикула през 2023 г. В резултат на операцията са арестувани 264 души, свързани с фалшификатите.

Затова, преди Европа да се превърне в арена на едни от най-чаканите спортни събития, EUIPO стартира кампания „Играй честно“, в която призовава феновете да гледат официални предавания и да купуват лицензирани стоки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024