Девет дни преди началото на летния сезон, правителството реши да се похвали с чужда (корпоративна) идея и да я представи като мярка за поощряване на туризма, "цапардосан" (по думите на Валери Симеонов) от Covid-19. 

"Преоткрий България" - все още неработеща платформа за директни резервации в хотели и ресторанти - трябваше да се представи като иновация, стандарт за качество и хигиена, финансов инструмент за подкрепа на бизнеса и за стимулиране на вътрешното потребление. 

20 минути след живото включване от Гранитната зала на Министерски съвет обаче иновацията вече се беше сдобила с етикета "патриотичен Booking".

Призивите на идеолозите й "Да върнем българското меню в ресторантите на закуска, обяд и вечеря" събудиха не особено светли спомени за времето на държавно-организирания туризъм. Същото се отнасяше и за искрените благодарности от разработчиците на платформата към премиера Бойко Борисов за това, че бизнесът е свършил работата на правителството, без правителството да му пречи. 

Сравненията между "Преоткрий България" и Booking.com са също толкова уместни, колкото между Марешки и Тръмп, между Квадрат 500 и Лувъра, или ФК "Царско село" и "Реал Мадрид". 

Готовият продукт ще е на линия на 5 юни - дотогава може само да се гадае какъв ще бъде ефектът и изпълнението му. Замисълът се доближава по-скоро до отдавна съществуващите услуги за продажба на ваучери с отстъпки, отколкото до най-голямата световна платформа за резервации, притежаваща система за качествен контрол от туристи за туристи (без нужда от БАБХ и КЗП). 

Честното обещание, че листваните хотели и ресторанти ще отговарят на "детайлен пакет от мерки за безопасност" - тоест, на и без това задължителните изисквания на Министерството на здравеопазването в условията на Covid-19 - напомня на вицa за келнерa, който носел чиста чаша само при поискване. 

Не помага и фактът, че едномесечната инфлуенсърска кампания на Министерството на туризма във Facebook под хаштага #ПреоткрийБългария има по-слабо присъствие от Мъртва риба и теч на отпадни води край Варненското езеро , замърсяван с отпадни води в продължение на 10 месеца.

Създава се решение, но то решава несъществуващ проблем: българските туристи имат достатъчно опит, за да знаят къде могат да си починат на спокойствие и къде ще съжаляват. А не се е родил софтуерен гений, който може да реши десетилетния проблем с отблъскващия вид на масовите курорти, нивото на обслужване, лошата хигиена по морето и предприемаческата етика на мутрите.

Правителството се опитва да насърчи летните ваканции на българите в местните курорти, но със заучения метод "Разделяй и владей" дотук само отблъсква потенциалните клиенти от търговците, подлежащи на спасяване. 

Докато парламентът услужливо сваля ДДС на ресторантьорите (след като не успя да ги накара да продадат "майбасите"), финансовият министър заплашва да вдигне Корпоративният данък или ДДС може да се увеличат заради отстъпките за ресторантьори . Симулира се активност в приходната събираемост и борбата с картела на горива чрез строителство на 50 ст/л надценка: Защо се създава Държавната петролна компания . Симулира се подкрепа на свободното слово чрез възстановяване на държавния РЕП ("Разпространение на печата"). Преливат се пари от данъци към ведомствените отдели "Почивно дело" като ерзац на благодарност към професионалистите от първа линия. 

През това време правителството спори с ЕК дали принудителните квоти за български храни по магазините са дискриминация, и дали слабата оценка за борбата с корупцията, прането на пари и продажбата на паспорти е добра или лоша новина. 

В най-добрия случай - идеята на "Метро" и партньорите им ще помогне на оцеляващите в туристическия бизнес. В най-лошия случай, ще повтори историята с app-а за проследяване на Covid-19 ViruSafe - жест на добра воля от корпоративния сектор към правителството, опитващ да запълни пропастта от липсващото електронно управление.

Нуждата от умна политика, която мисли с хоризонт отвъд 4-годишния мандат, обаче не може да се компенсира от най-алтруистичните намерения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България