Българският Booking - снимка с дрон

Девет дни преди началото на летния сезон, правителството реши да се похвали с чужда (корпоративна) идея и да я представи като мярка за поощряване на туризма, "цапардосан" (по думите на Валери Симеонов) от Covid-19.

"Преоткрий България" - все още неработеща платформа за директни резервации в хотели и ресторанти - трябваше да се представи като иновация, стандарт за качество и хигиена, финансов инструмент за подкрепа на бизнеса и за стимулиране на вътрешното потребление.

20 минути след живото включване от Гранитната зала на Министерски съвет обаче иновацията вече се беше сдобила с етикета "патриотичен Booking".

Призивите на идеолозите й "Да върнем българското меню в ресторантите на закуска, обяд и вечеря" събудиха не особено светли спомени за времето на държавно-организирания туризъм. Същото се отнасяше и за искрените благодарности от разработчиците на платформата към премиера Бойко Борисов за това, че бизнесът е свършил работата на правителството, без правителството да му пречи.

Сравненията между "Преоткрий България" и Booking.com са също толкова уместни, колкото между Марешки и Тръмп, между Квадрат 500 и Лувъра, или ФК "Царско село" и "Реал Мадрид".

Готовият продукт ще е на линия на 5 юни - дотогава може само да се гадае какъв ще бъде ефектът и изпълнението му. Замисълът се доближава по-скоро до отдавна съществуващите услуги за продажба на ваучери с отстъпки, отколкото до най-голямата световна платформа за резервации, притежаваща система за качествен контрол от туристи за туристи (без нужда от БАБХ и КЗП).

Честното обещание, че листваните хотели и ресторанти ще отговарят на "детайлен пакет от мерки за безопасност" - тоест, на и без това задължителните изисквания на Министерството на здравеопазването в условията на Covid-19 - напомня на вицa за келнерa, който носел чиста чаша само при поискване.

Не помага и фактът, че едномесечната инфлуенсърска кампания на Министерството на туризма във Facebook под хаштага #ПреоткрийБългария има по-слабо присъствие от Мъртва риба и теч на отпадни води край Варненското езеро , замърсяван с отпадни води в продължение на 10 месеца.

Създава се решение, но то решава несъществуващ проблем: българските туристи имат достатъчно опит, за да знаят къде могат да си починат на спокойствие и къде ще съжаляват. А не се е родил софтуерен гений, който може да реши десетилетния проблем с отблъскващия вид на масовите курорти, нивото на обслужване, лошата хигиена по морето и предприемаческата етика на мутрите.

Правителството се опитва да насърчи летните ваканции на българите в местните курорти, но със заучения метод "Разделяй и владей" дотук само отблъсква потенциалните клиенти от търговците, подлежащи на спасяване.

Докато парламентът услужливо сваля ДДС на ресторантьорите (след като не успя да ги накара да продадат "майбасите"), финансовият министър заплашва да вдигне Корпоративният данък или ДДС може да се увеличат заради отстъпките за ресторантьори . Симулира се активност в приходната събираемост и борбата с картела на горива чрез строителство на 50 ст/л надценка: Защо се създава Държавната петролна компания . Симулира се подкрепа на свободното слово чрез възстановяване на държавния РЕП ("Разпространение на печата"). Преливат се пари от данъци към ведомствените отдели "Почивно дело" като ерзац на благодарност към професионалистите от първа линия.

През това време правителството спори с ЕК дали принудителните квоти за български храни по магазините са дискриминация, и дали слабата оценка за борбата с корупцията, прането на пари и продажбата на паспорти е добра или лоша новина.

В най-добрия случай - идеята на "Метро" и партньорите им ще помогне на оцеляващите в туристическия бизнес. В най-лошия случай, ще повтори историята с app-а за проследяване на Covid-19 ViruSafe - жест на добра воля от корпоративния сектор към правителството, опитващ да запълни пропастта от липсващото електронно управление.

Нуждата от умна политика, която мисли с хоризонт отвъд 4-годишния мандат, обаче не може да се компенсира от най-алтруистичните намерения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023

Човекът, от когото ще зависи Зелената сделка на България и ЕС

Марош Шефчович между чука и наковалнята в ЕП заради връзките си с Роберт Фицо

13:20 - 03.10.2023

ВСС не хареса промените в Конституцията. Щели да доведат до "неизчерпаеми проблеми" в съдебната власт

Висшият съдебен съвет излезе със становище, в което на практика отхвърля проекта за конституционни промени

13:13 - 03.10.2023

15-годишно дете и шофьор загинаха при катастрофа в дере край Видин

Лек автомобил се преобърна в дере край Видин. Двама души загинаха, а трети пътник е в болница

12:37 - 03.10.2023