Снимка: © Pixabay

Ако Народното събрание одобри намаляване на ДДС за ресторантьорите и книгоиздателите на 9%, Министерството на финансите ще поиска компенсиране на загубите в бюджета с ръст на корпоративния данък или на стандартната ставка на ДДС.

Това се казва в силно критичното становище на ведомството на Владислав Горанов по повод внесения от ГЕРБ и "Обединени патриоти" проект за промяна в Закона за данък добавена стойност. От финансовото министерство очакват годишна загуба на над 160 милиона лева в бюджета от отпадналите постъпления от основния източник на приходи - ДДС - за ресторантьорите и книжарите. Предложението на ДПС за 9% ставка на детските храни и детските фармацевтични продукти може да доведе до загуба на 39 млн. лв. на година за бюджета.

Въпреки това проектът на ГЕРБ беше подкрепен на първо четене в Комисията по бюджет и финанси с 13 гласа "за". Председателят на комисията Менда Стоянова не е присъствала на заседанието. Стоянова не се подписа и под проектозакона, независимо че е предложение на нейни съпартийци. Финансовият министър Горанов също не е дошъл на първото обсъждане в комисия. Предстои текстът да влезе в пленарна зала.

"Следва да се отбележи, че за да бъдат компенсирани бюджетните загуби от разширяване на плащането на намалена ставка на ДДС, ще бъде необходимо увеличаване на ставката на корпоративния данък или на стандартната ставка на ДДС", се казва в писмото на Министерството на финансите до Комисията по икономика в 44 Народно събрание.

В момента корпоративният данък е 10%. Стандартният ДДС е 20%, като изключение се прави за хотелското настаняване (9%) и някои видове вътрешнообщностни доставки в ЕС (0%). Хазартът също е освободен от ДДС.

Посочва се още, че държавите от ЕС, които прилагат различни ставки на ДДС, "показват наличие на различни проблеми, свързани с администрирането на ДДС", включително въвеждане на допълнителни задължения за отчетност на юридическите лица, което води до повече разходи за бизнеса.

"През последните няколко години част от държавите членки са предприели мерки за ограничаване прилагането на намалени ставки на данъка или за увеличаване на техния размер", се казва в писмото на МФ.

Финансовото министерство предупреждава още, че намалената ставка на ДДС ще създаде възможност за данъчни измами и укриване на данъчни задължения заради неправилно деклариране или прилагане на преференциалния режим.

"Мярката изисква въвеждане на засилен контрол с цел предотвратяване на данъчни измами и укриване на ДДС, което ще доведе до увеличаване на административните разходи на приходната агенция", пише още МФ.

Критика е отправена и заради намаляването на ефективността на данъчната система и "непостигането на социални и икономически цели", включително - с провокирането на напрежение в други отрасли на икономическия живот, които няма да могат да се възползват от отстъпките в ДДС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката