Корпоративният данък или ДДС може да се увеличат заради отстъпките за ресторантьори Снимка: © Pixabay

Ако Народното събрание одобри намаляване на ДДС за ресторантьорите и книгоиздателите на 9%, Министерството на финансите ще поиска компенсиране на загубите в бюджета с ръст на корпоративния данък или на стандартната ставка на ДДС.

Това се казва в силно критичното становище на ведомството на Владислав Горанов по повод внесения от ГЕРБ и "Обединени патриоти" проект за промяна в Закона за данък добавена стойност. От финансовото министерство очакват годишна загуба на над 160 милиона лева в бюджета от отпадналите постъпления от основния източник на приходи - ДДС - за ресторантьорите и книжарите. Предложението на ДПС за 9% ставка на детските храни и детските фармацевтични продукти може да доведе до загуба на 39 млн. лв. на година за бюджета.

Въпреки това проектът на ГЕРБ беше подкрепен на първо четене в Комисията по бюджет и финанси с 13 гласа "за". Председателят на комисията Менда Стоянова не е присъствала на заседанието. Стоянова не се подписа и под проектозакона, независимо че е предложение на нейни съпартийци. Финансовият министър Горанов също не е дошъл на първото обсъждане в комисия. Предстои текстът да влезе в пленарна зала.

"Следва да се отбележи, че за да бъдат компенсирани бюджетните загуби от разширяване на плащането на намалена ставка на ДДС, ще бъде необходимо увеличаване на ставката на корпоративния данък или на стандартната ставка на ДДС", се казва в писмото на Министерството на финансите до Комисията по икономика в 44 Народно събрание.

В момента корпоративният данък е 10%. Стандартният ДДС е 20%, като изключение се прави за хотелското настаняване (9%) и някои видове вътрешнообщностни доставки в ЕС (0%). Хазартът също е освободен от ДДС.

Посочва се още, че държавите от ЕС, които прилагат различни ставки на ДДС, "показват наличие на различни проблеми, свързани с администрирането на ДДС", включително въвеждане на допълнителни задължения за отчетност на юридическите лица, което води до повече разходи за бизнеса.

"През последните няколко години част от държавите членки са предприели мерки за ограничаване прилагането на намалени ставки на данъка или за увеличаване на техния размер", се казва в писмото на МФ.

Финансовото министерство предупреждава още, че намалената ставка на ДДС ще създаде възможност за данъчни измами и укриване на данъчни задължения заради неправилно деклариране или прилагане на преференциалния режим.

"Мярката изисква въвеждане на засилен контрол с цел предотвратяване на данъчни измами и укриване на ДДС, което ще доведе до увеличаване на административните разходи на приходната агенция", пише още МФ.

Критика е отправена и заради намаляването на ефективността на данъчната система и "непостигането на социални и икономически цели", включително - с провокирането на напрежение в други отрасли на икономическия живот, които няма да могат да се възползват от отстъпките в ДДС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024