Съмнения за екологична криза във Варненското езеро, подценявана от страна на РИОСВ, възникнаха след появата на снимки и клипове с големи количества мъртва риба по бреговете на езерото в района на завод "Терем" срещу ТЕЦ "Варна". 

Първите данни за извънредната ситуация дойдоха във вторник, когато варненски медии показаха необичайно за сезона масово измиране на риби в района на село Константиново. Според данни на "Морето.нет" - подобен случай е установен и през май 2018 г., когато РИОСВ е обяснил причината за кризата с ниско съдържание на кислород и високо съдържание на амониеви йони във водата. 

В последните седмици бяха подадени множество сигнали за сериозно замърсяване на Варненския залив заради скъсана тръба с отпадни води на два квартала на града -"Аспарухово" и "Галата". 

Замърсяването на варненския залив към 17 май 2020

Posted by Varna Drone on Tuesday, 19 May 2020

"Единични бройки мъртва риба"?

РИОСВ-Варна публикува странно обяснение по казуса с мъртвите риби, като обяви, че "при извършения оглед на място в района от кв. Аспарухово, „Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД и до с. Казашко, са установени единични бройки мъртви малки екземпляри риба (попче и гюмюш) на брега и в акваторията пред кораборемонтния завод". 

Лабораторните анализи на водата все още не са готови, поради което РИОСВ не съобщава какви са причините за измирането на рибата. Не се прави и връзка между екологичния инцидент и фекалното замърсяване на водата във Варненското езеро. 

Видеозапис на журналисти от "Морето.нет" обаче показва, че останките от рибата по брега и плитчините съвсем не са единични. 

"Решихме и днес да проверим на място каква е ситуацията. Снимките, които изпратиха от институциите - РИОСВ и Басейнова дирекция - всъщност не показваха мъртва риба, а някакви мидички и други неща. Дали са търсили на различно място, не можем да знаем, но ще им подадем точните координати, за да дойдат и да направят проверката, както трябва", казва авторът на записа. 

Той посочва, че скъсаната тръба с отпадните води се намира на около 10 км от мястото на инцидента с рибата, затова не е сигурно дали двата случая имат връзка. 

От РИОСВ-Варна публикуваха втора подробна информация за екологичните проблеми в района, в която се казва, че "причината за появата на това оцветяване на водите в акваторията под Аспарухов мост и Морска гара е комплексна – комбинация от хидродинамични условия (застоялост на водите в басейна, липса на течения) и климатични (висока температура на водите, атмосферните условия – вятър, температура на въздуха), и високи концентрации на биогени и органични вещества". 

"Комбинацията от факторите на средата води до увеличена биомаса и съответно до дисбаланс между процесите на потребление и производство на кислород, микробното разлагане и потреблението на кислород. В резултат се изчерпва кислородът, особено в стратифицирани водни обекти, какъвто е Варненското езеро, и конкретно в придънния слой. Оцветяването на езерото е възможно да се дължи и на цъфтеж на фитопланктона в резултат на еутрофикационни процеси", казват от инспекцията. 

"Анализът и интерпретация на данните от националния мониторинг, извършван от ИАОС, допълнително възложения от БДЧР и сигнали във Варненско езеро за периода август 2019–май 2020 г., показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние съгласно Наредба №Н-4/2012 г. за характеризиране на повърхностните води конкретно по показател БПК5 (биологично потребление на кислород) и тенденция на увеличаване. Като индиректен параметър за съдържанието на биохимично разградимите органични вещества, нарастващата тенденция на БПК5 е показателна за увеличаване на органичното натоварване на водите на Варненско езеро", казват още от РИОСВ. 

Анализът на причините за измирането на рибите все още не е готов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев