Мъртва риба и теч на отпадни води край Варненското езеро

Съмнения за екологична криза във Варненското езеро, подценявана от страна на РИОСВ, възникнаха след появата на снимки и клипове с големи количества мъртва риба по бреговете на езерото в района на завод "Терем" срещу ТЕЦ "Варна".

Първите данни за извънредната ситуация дойдоха във вторник, когато варненски медии показаха необичайно за сезона масово измиране на риби в района на село Константиново. Според данни на "Морето.нет" - подобен случай е установен и през май 2018 г., когато РИОСВ е обяснил причината за кризата с ниско съдържание на кислород и високо съдържание на амониеви йони във водата.

В последните седмици бяха подадени множество сигнали за сериозно замърсяване на Варненския залив заради скъсана тръба с отпадни води на два квартала на града -"Аспарухово" и "Галата".

Замърсяването на варненския залив към 17 май 2020

Posted by Varna Drone on Tuesday, 19 May 2020

"Единични бройки мъртва риба"?

РИОСВ-Варна публикува странно обяснение по казуса с мъртвите риби, като обяви, че "при извършения оглед на място в района от кв. Аспарухово, „Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД и до с. Казашко, са установени единични бройки мъртви малки екземпляри риба (попче и гюмюш) на брега и в акваторията пред кораборемонтния завод".

Лабораторните анализи на водата все още не са готови, поради което РИОСВ не съобщава какви са причините за измирането на рибата. Не се прави и връзка между екологичния инцидент и фекалното замърсяване на водата във Варненското езеро.

Видеозапис на журналисти от "Морето.нет" обаче показва, че останките от рибата по брега и плитчините съвсем не са единични.

"Решихме и днес да проверим на място каква е ситуацията. Снимките, които изпратиха от институциите - РИОСВ и Басейнова дирекция - всъщност не показваха мъртва риба, а някакви мидички и други неща. Дали са търсили на различно място, не можем да знаем, но ще им подадем точните координати, за да дойдат и да направят проверката, както трябва", казва авторът на записа.

Той посочва, че скъсаната тръба с отпадните води се намира на около 10 км от мястото на инцидента с рибата, затова не е сигурно дали двата случая имат връзка.

От РИОСВ-Варна публикуваха втора подробна информация за екологичните проблеми в района, в която се казва, че "причината за появата на това оцветяване на водите в акваторията под Аспарухов мост и Морска гара е комплексна – комбинация от хидродинамични условия (застоялост на водите в басейна, липса на течения) и климатични (висока температура на водите, атмосферните условия – вятър, температура на въздуха), и високи концентрации на биогени и органични вещества".

"Комбинацията от факторите на средата води до увеличена биомаса и съответно до дисбаланс между процесите на потребление и производство на кислород, микробното разлагане и потреблението на кислород. В резултат се изчерпва кислородът, особено в стратифицирани водни обекти, какъвто е Варненското езеро, и конкретно в придънния слой. Оцветяването на езерото е възможно да се дължи и на цъфтеж на фитопланктона в резултат на еутрофикационни процеси", казват от инспекцията.

"Анализът и интерпретация на данните от националния мониторинг, извършван от ИАОС, допълнително възложения от БДЧР и сигнали във Варненско езеро за периода август 2019–май 2020 г., показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние съгласно Наредба №Н-4/2012 г. за характеризиране на повърхностните води конкретно по показател БПК5 (биологично потребление на кислород) и тенденция на увеличаване. Като индиректен параметър за съдържанието на биохимично разградимите органични вещества, нарастващата тенденция на БПК5 е показателна за увеличаване на органичното натоварване на водите на Варненско езеро", казват още от РИОСВ.

Анализът на причините за измирането на рибите все още не е готов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023