Харесва джаза, високите скорости, взима бързо решения и обича от време на време да е сама със себе си. Дарина Иванова е маркетинг директор на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония.

Започва в компанията преди почти 4 години, като преди това 13 години е работила - както тя се изразява, “от другата страна” - в рекламна агенция. Има две деца и животът ѝ започва рано сутрин.

Дарина споделя, че изборът ѝ да се развива в технологичния бранш е напълно съзнателен и желан, защото там са интересните неща, иновациите и бъдещето. Затова и когато идва възможността за настоящата ѝ работа, обмислянето не трае дълго.

Постъпва в компанията и още от вратата попада директно в джаза - световна премиера на Huawei P20 в Париж, където е и чаровната Гал Гадот от “Бързи и яростни”, тогава световен посланик на модела.

Няколко години по-късно отново сме на подобна премиера, само че локацията е Виена, а моделът е HUAWEI nova 9. Освен че технологичната индустрия се е развила нeколкократно, ABBA тъкмо пускат албум с холограмите си и светът се готви за Мета, маркетингът също е в нова ниша - тази на локалните проекти.

Nova 9 е новият модел на Huawei, който ще се рекламира с локални инфлуенсъри, или както им казват накратко в компанията, KOL*-ове (кийоуел-и) - key opinion leaders.

Българската група във Виена е в компанията на певицата Михаела Филева, която е част и от официалното видео за страната.

Nova 9 е най-новият и най-тънкият телефон в портфолиото на Huawei, ориентиран към изискванията на най-младите хора. “Не сме имали толкова лек и изящен телефон досега, харесва ми начина, по който стои в ръката ми. И още нещо - цветът", разказва Дарина Иванова.

“Ние бяхме сред пионерите на глобално ниво, които които експериментирахме с цветовете на смартфоните. Всички помним P20 Pro в цвят Twilight – комбинация между синьо и лилаво с интересни отблясъци, и след него продължихме да представяме все по-смели и по-смели цветове. Сега nova 9 е също с много интересен цвят - Starry blue - сиво, което прелива в синьо и лилаво".

“Колеги” на Михаела Филева като посланици на nova 9 в другите страни от региона са унгарската актриса Рамона Кис, словенската певица Ника Зорян, румънката Лидия Бубле - също певица, сръбската инфлуенсърка Леа Станкович, Ела Дворник - хърватски блогър, и голямата звезда сред тези имена - Роберт Левандовски, за когото тайно се оглеждаме във Виена. Футболистът работи от 2015 година с Huawei за полския пазар. В нашата компания също има спортна звезда - лекоатлетката Ивет Лалова, от години лоялен партньор на Huawei.

Още няколко продукта се представят във Виена - часовниците от серията GT 3. Дамският модел вече краси китката на Дарина.

В австрийската столица се представя и абсолютната изненада - слушалките Freebuds Lipstick, чиято кутия е във формата на скъпо дамско червило. Водещият на сцената казва: “Може би за първи път в живота си ще си купя червило!”, и цялата зала избухва в смях.

В България часовниците пристигат непосредствено преди коледните празници, а слушалките като лимитирана серия ще са налични в първите месеци на Новата година.

Слушалките Lipstick са продуктът в портфолиото ни, който наистина ме изненада, казва Дарина, а за отговор на въпроса кой е любимият ѝ артикул на Huawei, ако не броим телефоните, избира Bluetooth очилата Huawei x Gentle Monster II.

Факт е, че тези очила бяха и още са абсолютно попадение - едновременно добро аудио решение и висококачествен моден аксесоар, плюс това наистина отиват на абсолютно всички лица. Идеята на компанията обаче не е просто да предлага устройства отделно, а да привлече потребителите към екосистемата си с цялата ѝ вътрешна интеграция.

Връщаме се за малко на темата за лицата на Huawei и за проектите. В момента тече един от най-симпатичните конкурси на марката, който вече се е утвърдил - NEXT-IMAGE Awards 2021 за мобилна фотография. Тази година той има паралелно както глобално, така и локално издание. Дарина разказва с гордост за него - голямата награда в локалното издания, разбира се, е nova 9. Дарина е част от журито му заедно с фотографа Коко Кръстев.

Локалното издание на конкурса NEXT-IMAGE Awards 2021 е отворено за участие до 30 ноември 2021, условието е просто - да публикувате снимка, заснета с Huawei смартфон, в собствения ви Instagram профил, да тагнете страницата на Huawei Mobile за България (@huaweimobilebg) и да използвате хаштаг #HuaweiNextImage.

Пак в този срок е и едноименният глобален конкурс на Huawei, който вече е с различни категории. В него България традиционно има изключително добро присъствие и голяма активност от гледна точка на участия, както и на наградени българи, споделя Дарина.

“През 2018 година, първата ми година в Huawei, категорията Check-In бе спечелена от варненеца Емил Главанаков, с всъщност доста стар модел на марката, но с много красива снимка - #sirarchibald and morning fog in Varna”, казва тя. „И всяка година оттогава имаме наградени български участници.“

Самата Дарина споделя, че много обича да снима и че между статичния образ и видео избира добрата стара фотография.

И все пак как хората си купуват телефон? Влияят ли се от инфлуенсърите, които споменахме?

"От маркетингова гледна точка ние измерваме всичко, включително и това доколко влиянието на инфлуенсърите е ключово за избора на телефон”, обяснява тя. “Българската аудитория избира по няколко показателя - първо е цената, след това са камерата, батерията, дизайнът и не на последно място - доверието в бранда. За това за нас е важно, когато представяме един продукт, да намерим точния човек, който да го презентира по начин, близък до аудиторията, а и самият той да олицетворява близки на компанията и конкретния продукт ценности”.

“Михаела Филева беше точното лице за nova 9, защото тя е активна, млада, талантлива, цветна и поддържа близка комуникация с феновете си".

"За нас е важно да работим с хора с талант, с хъс и които харесват продуктите ни. И ние все повече развиваме общността от хора, с които работим - от влогъра Крис Захариев до Ивет Лалова, която е безспорен авторитет. Всички те отговарят и на нашия основен слоган “Make it possible”. Всички те са направили възможни много смислени неща".

Докато сме във Виена, минаваме и през т. нар. HES – Huawei Experience Store - съвсем нов магазин на главна търговска улица, в който е презентирано цялото портфолио на марката.

“В тези физически магазини могат да се тестват продуктите ни, правят се изложби и уъркшопи, срещи с посланици на марката и други много интересни активности. Надявам се, скоро и в България да открием такъв.

В момента работим по негова виртуална версия под формата на онлайн магазин. Онлайн презентацията и пазаруването имат своите предимства, но и живият контакт е много ценен”, продължава Дарина.

Освен фотографията, другата тънка червена линия, която минава през комуникацията и маркетинговите активности на компанията, e музиката. В последната година Huawei пусна няколко наистина много добри аудиопродукта - слушалки, тонколона, дори и bluetooth очилата.

Наскоро завърши “Sounds like You” - конкурс за кратка музикална композиция в партньорство с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и радио Classic FM. “Радваме се, че го направихме заедно с такива уважавани институции”, казва Дарина.

Идеята е да провокираме младите хора – студенти на Академията и всички, които обичат музиката, да композират и да изразят себе си чрез нея.“
“Журито трябваше да слуша произведенията през нашите слушалки FreeBuds 4 и това също беше интересен експеримент”, обяснява Дарина.

Huawei FreeBuds 4 са доста прецизни слушалки тип тапи. 10-те композиции, събрали най-висока обща оценка от членовете на журито, вече са публикувани в YouTube канала на Huawei Mobile за България, заедно с имената на техните автори.

За Дарина най-предизвикателни и атрактивни от работна гледна точка обаче са децата от TikTok поколението, които ще са и утрешните самостоятелни клиенти и потребители. Те са истинските любители на снимането, на видео монтирането и въобще на живота онлайн.

И на глобално, и на локално ниво Huawei постоянно прави изследвания. Те, разбира се, са свързани с потреблението на устройства и електроника, но разкриват и много за населението и нагласите му.

Едно от последните проучвания е свързано с часовниците на Huawei, нагласата към спорта и психическото и физическото ни състояние след година и половина пандемия.

Дарина казва, че се е изненадала от един от изводите в изследването, недвусмислено показващ, че най-пострадали от пандемията се усещат жените. Те споделят, че са претоварени, емоционално изморени и дори напълнели от недостатъчно активния им начин на живот в този период.
"Наистина бях изненадана колко по-засегнати са българските жени в сравнение с останалите десетина държави, участвали в проучването. Но същевременно те са и най-мотивирани да променят живота си към по-добро. Радвам се, че с нашите устройства, с часовниците, които мерят крачките ни, спортната активност, съня ни, ние можем да им бъдем от полза”.

Накрая пак стигаме до джаза, защото снимаме в едно най-ауодифилските места на София - бар "Ж". Чисто съвпадение е, че Дарина толкова обича този стил музика - оказва се нейната терапия срещу стрес. Предпочита по-съвременните му форми и ако случайно ви прати парче, да знаете, че сте си станали близки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024