Снимка: © Getty Images

САЩ започват оценка върху ползите и рисковете от криптовалути, която ще разгледа дали страната да създаде своя собствена цифрова валута. Това стана ясно след като президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която да изследва ролята на криптовалутите, съобщи Белият дом.

Новината идва на фона на загрижеността на администрацията на Байдън от това, че Русия може да използва криптовалутите като начин да избегне санкциите, наложени ѝ заради военната инвазия в Украйна.

Миналата седмица сенатори от Демократическата партия поискаха от Министерството на финансите на САЩ да предостави информация за това как възнамерява да възпрепятства Русия, ако тя се опита да избегне западните санкции чрез използването на цифрови валути.

Това е първият голям опит на правителството в посока на регулиране на дигиталните валути. Заповедта изисква от Министерството на финансите и други федерални агенции да изготвят доклад за „бъдещето на парите“ и да проучат въздействието на криптовалутите върху финансовата стабилност и националната сигурност на САЩ.

Министърът на финансите Джанет Йелън каза, че усилията ще „насърчат по-справедлива, по-приобщаваща и по-ефикасна финансова система“. Заповедта не променя начина, по който САЩ ще подхожда към криптовалутите в близко бъдеще, но ще започне процес по създаване на регулации за цифровите валути.

Обявените мерки ще се фокусират върху шест ключови области. Сред тях са защитата на потребителите и инвеститорите, както и незаконната дейност. Те са сред приоритетите на новата заповед заради редица случаи на крипто измами, чрез които много инвеститори губят огромни суми пари.

Друга област, върху която заповедта се фокусира, е конкурентното предимство пред другите страни по отношение на криптовалутите. Това е особено важно след като през септември Китай, най-големият конкурент на САЩ, забрани трансакциите с криптовалути.

Съветниците на президента Байдън по икономика и национална сигурност – Брайън Дийз и Джейк Съливан казаха, че новата заповед установява първата цялостна федерална стратегия за цифрови активи на страната.

„Това ще помогне на САЩ да продължат да заемат водеща роля в иновациите и управлението на екосистемата на цифровите активи у нас и в чужбина, по начин, който защитава потребителите и е в съответствие с нашите демократични ценности и насърчава глобалната конкурентоспособност на САЩ“, казаха те в общо изявление.

Изпълнителната заповед беше широко очаквано както от финансовата индустрия, така и от търговците на криптовалути и законодателите. Реакциите към нея обаче бяха двуполюсни. Според някои правителството изобщо не трябва да участва в регулирането на криптовалутите. Докато други смятат, че крипто индустрията е пълна с измами и престъпна дейност, и се обявяват за по-строги регулации върху цифровите валути.

Криптовалутите - потенциалният коз на Русия срещу санкциите

Стойността на криптовалутите нарасна над 3 трилиона долара за миналата година, сочи изследване на Чикагския университет. Проучвания показват, че близо 16% от възрастните американци – или около 40 млн. души, са инвестирали в криптовалути. След като беше обявена новата изпълнителна заповед, цената на биткойн се повиши с 9,8% до над 42 хил. долара.

Ролята на криптовалутите във войната в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия