Байдън подписа заповед в посока на регулиране на криптовалутите Снимка: © Getty Images

САЩ започват оценка върху ползите и рисковете от криптовалути, която ще разгледа дали страната да създаде своя собствена цифрова валута. Това стана ясно след като президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която да изследва ролята на криптовалутите, съобщи Белият дом.

Новината идва на фона на загрижеността на администрацията на Байдън от това, че Русия може да използва криптовалутите като начин да избегне санкциите, наложени ѝ заради военната инвазия в Украйна.

Миналата седмица сенатори от Демократическата партия поискаха от Министерството на финансите на САЩ да предостави информация за това как възнамерява да възпрепятства Русия, ако тя се опита да избегне западните санкции чрез използването на цифрови валути.

Това е първият голям опит на правителството в посока на регулиране на дигиталните валути. Заповедта изисква от Министерството на финансите и други федерални агенции да изготвят доклад за „бъдещето на парите“ и да проучат въздействието на криптовалутите върху финансовата стабилност и националната сигурност на САЩ.

Министърът на финансите Джанет Йелън каза, че усилията ще „насърчат по-справедлива, по-приобщаваща и по-ефикасна финансова система“. Заповедта не променя начина, по който САЩ ще подхожда към криптовалутите в близко бъдеще, но ще започне процес по създаване на регулации за цифровите валути.

Обявените мерки ще се фокусират върху шест ключови области. Сред тях са защитата на потребителите и инвеститорите, както и незаконната дейност. Те са сред приоритетите на новата заповед заради редица случаи на крипто измами, чрез които много инвеститори губят огромни суми пари.

Друга област, върху която заповедта се фокусира, е конкурентното предимство пред другите страни по отношение на криптовалутите. Това е особено важно след като през септември Китай, най-големият конкурент на САЩ, забрани трансакциите с криптовалути.

Съветниците на президента Байдън по икономика и национална сигурност – Брайън Дийз и Джейк Съливан казаха, че новата заповед установява първата цялостна федерална стратегия за цифрови активи на страната.

„Това ще помогне на САЩ да продължат да заемат водеща роля в иновациите и управлението на екосистемата на цифровите активи у нас и в чужбина, по начин, който защитава потребителите и е в съответствие с нашите демократични ценности и насърчава глобалната конкурентоспособност на САЩ“, казаха те в общо изявление.

Изпълнителната заповед беше широко очаквано както от финансовата индустрия, така и от търговците на криптовалути и законодателите. Реакциите към нея обаче бяха двуполюсни. Според някои правителството изобщо не трябва да участва в регулирането на криптовалутите. Докато други смятат, че крипто индустрията е пълна с измами и престъпна дейност, и се обявяват за по-строги регулации върху цифровите валути.

Криптовалутите - потенциалният коз на Русия срещу санкциите

Стойността на криптовалутите нарасна над 3 трилиона долара за миналата година, сочи изследване на Чикагския университет. Проучвания показват, че близо 16% от възрастните американци – или около 40 млн. души, са инвестирали в криптовалути. След като беше обявена новата изпълнителна заповед, цената на биткойн се повиши с 9,8% до над 42 хил. долара.

Ролята на криптовалутите във войната в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023