Бебета от "Шейново" отново са разменени - този път са при биологичните си родители

Разменените бебета от столичната болница "Шейново" вече са при биологичните си родители. Това съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Размяната се е случила в четвъртък, но не е ясно дали е осъществена с извънсъдебна процедура или не.

"Изключително щастлив съм, че този проблем е решен", коментира министърът и обясни също, че здравното министерство е събрало ръководствата на всички родителни звена в България по повод случилото се в Шейново. В разговорите са обсъдени правилата по процеса на изписаване и предаване на новородени бебета.

За размяната на двете бебета се разбра през декември от съобщение на прокуратурата. Майка, която е била пациент на "Шейново", се усъмнила, че бебето, с което е изписана, е нейното. След провеждане на ДНК тест съмненията ѝ се потвърждават. По случая започна вътрешна проверка, която установи, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката и така двете бебета на практика са били разменени.

Лечебното заведение наказа трима души от своя персонал заради създалата се ситуация. Дисциплинарни наказания бяха наложени на началника на отделението и дежурният лекар, както и на старшата акушерка, която е присъствала на изписването на бебетата.

Заради инцидента ИА "Медицински одит" разпореди пълна проверка на всички родилни отделения в България, за да се установи дали тези пропуски са системни и дали има нужда от подобряване на стандартите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024