Трима от "Шейново" са наказани заради разменените бебета. Болницата вече ще извършва двойна проверка Снимка: © Screenshot

Двама души от болницата "Шейново" са с предупреждение за уволнение, а един е понижен в длъжността си заради случая с разменените бебета. Това стана ясно по време на брифинг на директора на лечебното заведение Румен Велев.

С дисциплинарно наказание са началникът на отделението и дежурният лекар, както и старшата акушерка, която е присъствала на изписването на бебетата. Тя е понижена в длъжността си.

"Докладът на Медицински надзор не беше изненада за нас, защото голяма част от нещата съвпаднаха с това, което показа нашата вътрешна проверка - а именно какво е станало с размяната на бебета и кой какъв пропуск е направил. На базата на тази вътрешна проверка, наложих дисциплинарни наказания на трима души", подчерта Велев.

За размяната на двете бебета се разбра през декември от съобщение на прокуратурата. Майка, която е била пациент на "Шейново", се усъмнила, че бебето, с което е изписана, е нейното. След провеждане на ДНК тест съмненията ѝ се потвърждават.

По случая започна вътрешна проверка, която установи, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката и така двете бебета на практика са били разменени.

Директорът на болницата каза още, че не смята да подаде оставка.

Освен наказания вече са предприети и промени в организационния процес при изписването на бебета от болницата. Вече ще има двойна проверка при изписване - освен акушерката ще се разписва и още един служител на болницата.

"Майката, която до момента се е разписвала, че даваме нейното бебе, което е родила, ще трябва напишат номера на гривната на бебето. Така ще имаме контрол и от страна на родителите", обясни Велев.

В понеделник стана ясно, че най-малко четири правила от медицинския стандарт за акушерство и неонатология са нарушени при размяната на бебетата в болницата. Заради сериозния скандал ИА "Медицински одит" разпореди пълна проверка на всички родилни отделения в България, за да се установи дали тези пропуски са системни и дали има нужда от подобряване на стандартите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023