Трима от "Шейново" са наказани заради разменените бебета. Болницата вече ще извършва двойна проверка Снимка: © Screenshot

Двама души от болницата "Шейново" са с предупреждение за уволнение, а един е понижен в длъжността си заради случая с разменените бебета. Това стана ясно по време на брифинг на директора на лечебното заведение Румен Велев.

С дисциплинарно наказание са началникът на отделението и дежурният лекар, както и старшата акушерка, която е присъствала на изписването на бебетата. Тя е понижена в длъжността си.

"Докладът на Медицински надзор не беше изненада за нас, защото голяма част от нещата съвпаднаха с това, което показа нашата вътрешна проверка - а именно какво е станало с размяната на бебета и кой какъв пропуск е направил. На базата на тази вътрешна проверка, наложих дисциплинарни наказания на трима души", подчерта Велев.

За размяната на двете бебета се разбра през декември от съобщение на прокуратурата. Майка, която е била пациент на "Шейново", се усъмнила, че бебето, с което е изписана, е нейното. След провеждане на ДНК тест съмненията ѝ се потвърждават.

По случая започна вътрешна проверка, която установи, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката и така двете бебета на практика са били разменени.

Директорът на болницата каза още, че не смята да подаде оставка.

Освен наказания вече са предприети и промени в организационния процес при изписването на бебета от болницата. Вече ще има двойна проверка при изписване - освен акушерката ще се разписва и още един служител на болницата.

"Майката, която до момента се е разписвала, че даваме нейното бебе, което е родила, ще трябва напишат номера на гривната на бебето. Така ще имаме контрол и от страна на родителите", обясни Велев.

В понеделник стана ясно, че най-малко четири правила от медицинския стандарт за акушерство и неонатология са нарушени при размяната на бебетата в болницата. Заради сериозния скандал ИА "Медицински одит" разпореди пълна проверка на всички родилни отделения в България, за да се установи дали тези пропуски са системни и дали има нужда от подобряване на стандартите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024