Бенямин Нетаняху разпусна военния кабинет на Израел (Обновена) Снимка: © Getty Images

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е разпуснал шестчленния военен кабинет.

Сега се очаква Нетаняху да проведе консултации за войната в Газа с малка група министри, включително министъра на отбраната Йоав Галант и министъра по стратегическите въпроси Рон Дермер, които бяха във военния кабинет.

Премиерът се сблъска с исканията на националистическо-религиозните партньори в коалицията си - министъра на финансите Безалел Смотрич и министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир - да бъдат включени във военния кабинет.

Подобен ход би засилил напрежението с международните партньори, включително със САЩ.

Часове по-рано стана ясно, че Нетаняху е разкритикувал плановете на армията за спиране на военните действия през деня в южната част на Газа.

В неделя израелските военни обявиха, че спирането на огъня ще започва в 8 ч. сутринта и ще остава в сила до 19 ч. всеки ден до "второ нареждане", като целта на паузата е по-безпрепятствано доставяне на хуманитарни помощи през контролирания от Израел пропускателен пункт Керем Шалом.

Според цитиран от "Ройтерс" служител от правителството, пожелал анонимност, веднага щом научил за направеното съобщение, Нетаняху е уведомил военния си министър, че паузите са "неприемливи за него".

По думите на неназования източник израелският премиер е получил уверения, че "няма промяна" в политиката на военните и че "бойните действия в Рафах продължават по план".

Обявеното от армията намерение беше силно разкритикувано и от крайнодесния министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който заяви, че "този, който е взел решението, е глупак" и трябва да загуби работата си.

Към този момент обаче нито израелският премиер, нито военните са отменили споразумението, което се координира с ООН и международните хуманитарни организации - Керем Шалом, който се намира на границата с Египет, е от ключово значение за логистичното преминаване на доставките.

Този спор е последният от поредицата сблъсъци между членовете на коалицията на Нетаняху и военните относно начина на водене на войната, която продължава вече девети месец.

Нетаняху изгуби ключов съюзник във военния кабинет, Бени Ганц призова за предсрочни избори в Израел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Как ПП полуизбегна ДПС в едно европейско семейство

ПП-ДБ се раздели в Европейския парламент

11:36 - 26.06.2024
Важно днес

Еврозоната се отлага отново

България не изпълнява критерия за инфлация

10:29 - 26.06.2024
Живот

Продават на търг писмото от Айнщайн, което насърчава САЩ да разработят атомна бомба

Впоследствие ученият е изразил съжаление, че е изпратил въпросното писмо

10:23 - 26.06.2024