Няма опасност от нулева година в Софийския университет, а в момента се обсъжда план за повечето специалности да няма конкурсен изпит при следващата кандидатстудентска кампания. Това съобщи ректорът на „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков.

Към момента срокът за неприсъствените занимания е до 25 май, а според ректора повечето специалности ще завършат настоящия семестър дистанционно. 

Деканите на няколко факултета са поискали две или три седмици в края на академичната година да бъдат присъствени за студентите, тъй като в определени специалности има необходимост от лабораторни упражнения. В тези случаи е възможно семестърът да бъде удължен.

„Особен е случаят със специалност „Медицина”. Там очевидно ще трябва всички занимания да са присъствени. Ръководството на факултета реши така в самото начало и, според мен, е разумно. Те имат план как да съкратят оставащите седмици, които трябва да се наваксат, така че, ако започнат на 1 юни, вероятно до към 20 юли ще са приключили семестъра”, каза проф. Герджиков пред БГНЕС, цитиран от БНР.

Както и да се развие ситуацията около епидемията от коронавирус, няма вероятност за обявяване на нулева академична година. „Надявам се, че няма такава опасност. Ние нямаме още пълна яснота за това как ще завърши семестърът и как ще се проведе сесията, защото това зависи от няколко фактора“, каза ректорът на СУ.

„Първо, изчаквахме решението на Министерството на образованието и науката за държавните зрелостни изпити. Освен това, внимателно следим как се развива епидемията. И накрая, когато приключи след няколко дни извънредното положение, очакваме разпорежданията на министъра на здравеопазването, които ще заменят досегашните правила. Съобразявайки се с всичко това, ние ще издадем заповед и Академичният съвет ще вземе съответните решения”, каза той.

Най-трудният въпрос засега остава предстоящата кандидатстудентска кампания. Във всички 120 специалности на Софийския университет, с изключение на осем, се извършва прием с държавни зрелостни изпити.

„Не е никакъв проблем в повечето от тези специалности да няма конкурсен изпит и да приемаме само с оценките от държавните зрелостни изпити“, каза проф. Герджиков. 

„Това не е възможно само в няколко случая. Ще трябва да се проведат изпитите по химия и биология за регулираните специалности „Медицина” и „Фармация”. Един от двата изпита по математика, по-сериозният, който е за самата специалност, също ще трябва да се проведе. За тези три съм сигурен, за останалите обсъждаме”, съобщи проф. Герджиков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети